Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. България и Япония стартират общи изследователски проекти в областта на изкуствения интелект

Технологии

България и Япония стартират общи изследователски проекти в областта на изкуствения интелект

България и Япония стартират общи изследователски проекти в областта на изкуствения интелект - Tribune.bg
Снимка:
© МОН

България и Япония стартират съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект. Института към Софийския университет INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската държава RIKEN подписаха Меморандум за партньорство. Във връзка със съвместната научна работа проф. Масахи Сугияма от Токийския университет, един от най-изтъкнатите учени в тази сфера и директор на научната организация беше на специално посещение у нас, съобщават от пресцентъра на МОН.

Постигнатото споразумение е поредно признание към българския институт INSAIT и резултатите, които постига в областта на изкуствения интелект.

Първото споразумение между България и Япония в сферата на изкуствения интелект предвижда както съвместна работа по конкретни проекти, така и общи изследователски и докторантски програми. Меморандумът ще обхване основни области свързани с ИИ в сферата на роботиката, машинното обучение, компютърното зрение и др.

Двете научни институции организираха и съвместен уъркшоп в INSAIT в София, в който ще участват млади японски и български учени, работещи в сферата на изкуствения интелект.