Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. С инвестиция от $273 млн. Великобритания изгражда суперкомпютър с изкуствен интелект

Технологии

С инвестиция от $273 млн. Великобритания изгражда суперкомпютър с изкуствен интелект

С инвестиция от $273 млн. Великобритания изгражда суперкомпютър с изкуствен интелект - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Университетът в Бристол беше избран да изгради изцяло ново национално изследователско съоръжение - суперкомпютър, базиран върху изкуствен интелект (AI). Това съобщиха от правителството в Обединеното кралство. Планираната държавна инвестиция е на стойност 225 млн. паунда или 273 млн. щатски долара, с което се подчертава амбицията на страната да заеме водещо място в тази технология в сремежа си да настигне САЩ и Китай, предават медиите на Острова.

Новият AI Research Resource (AIRR) ще носи името Isambard-AI и ще служи като национален ресурс за изследователи и експерти от индустрията, ръководещи AI иновациите и научните открития, като се очаква проектът да постави Бристол в центъра на AI революцията, коментират от The University of Bristol.

Според изследователите и инженерите, които ще участват в проекта Isambard-AI ще бъде най-мощният суперкомпютър в Обединеното кралство, но освен това ще се нареди сред най-мощните суперкомпютри в Европа. Очаква се откриването на съоръжението да се случи през следващата 2024 година. Плановете за толкова мощен суперкомпютър бяха обявени от правителството още през март, подкрепени от инвестиция от 900 милиона британски лири за трансформиране на изчислителния капацитет на Обединеното кралство и създаване на специален изследователски ресурс за изкуствен интелект.

Бристолският университет е един от най-развитите учебни заведения в страната по отношение на изследванията на ИИ и като цяло в сектора на научните изчисления. Той е дом на UKRI Център за докторантско обучение по интерактивен изкуствен интелект .

Проектът Isambard-AI ще се ръководи от професор Саймън Макинтош-Смит и д-р Садаф Алам с техния екип по високопроизводителни изчисления (HPC), работещи в сътрудничество с групата от университети GW4 – съюз, съставен от университетите на Бат, Бристол, Кардиф и Ексетър.

„Isambard-AI ще бъде един от първите в света, широкомащабни, отворени AI суперкомпютри и ще се основава на нашия опит в проектирането и експлоатацията на авангардни изчислителни съоръжения, като предстоящия Isambard 3,“, обяви проф. Саймън Макинтош-Смит.

Според изнесената от великобританското правителство информация Isambard-AI ще бъде 10 пъти по-бърз от сегашната най-бърза машина на Обединеното кралство. Компютърът ще разполага с 5448 GH200 Grace Hopper Superchips - мощни чипове за изкуствен интелект, произведени от американския гигант Nvidia, който е специализиран в приложения за високопроизводителни изчисления.

Hewlett Packard Enterprise, американският ИТ гигант, ще подпомогне изграждането на компютъра, като целта е той евентуално да бъде свързан с наскоро обявения суперкомпютър на Кеймбридж, наречен Dawn, изграден от Dell и британската фирма StackPC, който се очаква да бъде пуснат в екслоатация през следващите два месеца, пишат местните медии.

Правителството на Обединеното кралство се надява, че двата комбинирани суперкомпютъра ще ще играят жизненоважна роля в области като ускоряване на автоматизираното откриване на лекарства и изследване на климата и развитието на термоядрената енергия, като се очаква машините да заработят от лятото на 2024 г.

Анкети