Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. TSMC ще инвестира 100 милиона долара в IPO на Arm

Технологии

TSMC ще инвестира 100 милиона долара в IPO на Arm

TSMC ще инвестира 100 милиона долара в IPO на Arm - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Тайванският гигант TSMC съобщи, че управителният му съвет е одобрил инвестиция в размер до 100 млн. долара в британския производител на чипове Arm при листването му на нюйоркската борса Nasdaq тази седмица, предаде АФП.

Тайванската компания за производство на полупроводници контролира повече от половината от световното производство на микрочипове, които са жизненоважни за съвременната икономика и се намират във всичко.

В изявлението се казва, че съветът на директорите на компанията "одобри инвестиция в Arm Holdings в размер, който не надвишава 100 млн. щатски долара, въз основа на цената на акциите на Arm при IPO (първично публично предлагане)".

Arm ще бъде листвана на Nasdaq в четвъртък в рамките на най-голямото подобно предлагане от две години насам - залог за много милиарди долари от страна на главния акционер SoftBank Group в условията на все още несигурен пазар.

SoftBank се надява да набере между 4,5 и 5,2 млрд. долара чрез предлагането на около 10 % от производителя на чипове.

Това оценява бижуто на британската технология, чиито продукти се използват в 99 % от смартфоните в света, на до 52 млрд. долара.

Тайванските медии твърдят, че TSMC и Arm са партньори от много години и са подписали споразумение за сътрудничество още през 2000 г.

Arm също така се стреми да бъде основен играч в областта на изкуствения интелект и нейното първично публично предлагане следва скока в цената на акциите на производители на чипове като Nvidia.

След успешното пускане на чатбота ChatGPT интересът към компаниите, които създават хардуера, необходим за развитието на изкуствения интелект, нараства.

Nvidia е сред технологичните лидери, посочени като "основни инвеститори" в Arm, заедно с други технологични титани като Advanced Micro Devices, Apple, Google International, Intel и Samsung Electronics, съобщи Arm в заявление от миналата седмица.