Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. В Бразилия започна разследване срещу директори на Google и Telegram

Технологии

В Бразилия започна разследване срещу директори на Google и Telegram

В Бразилия започна разследване срещу директори на Google и Telegram - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Върховният съд на Бразилия разпореди разследване на ръководители на услугата за социални съобщения Telegram и Google на Alphabet Inc, които отговарят за кампания, критикуваща предложен законопроект за регулиране на интернет в страната.

Решението на съдия Александър де Мораес да започне разследване е въз основа на искане на председателя на долната камара Артър Лира, според което технологичните компании са провеждали кампании срещу законопроекта на своите платформи.

Веднага след разпореждането на Върховния съд Google, както и Telegram премахнаха цитираните в иска постове от платформите си.

В искането си Лира заявява, че технологичните компании са използвали „всякакви трикове в мръсна кампания за дезинформация, манипулация и сплашване, възползвайки се от хегемонната си позиция на пазара“.

Ако влезе в сила в Бразилия въпросният законопроект би натоварил интернет компаниите, търсачките и услугите за социални съобщения да откриват и докладват незаконни материали, както и да налагат солидни глоби за неспазване на регламента.

Съдия Мораес даде на федералната полиция 60 дни да извършат разследването си и нареди на властите да идентифицират и вземат показания от всички отговорни за „зловредната кампания“ срещу законопроекта служители в двете корпорации.

От Google са отказали да коментират случаят, а от Telegram все още не са отговорили на искането за коментар, предава Ройтерс.

Анкети