Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Във Франция „заваляха“ жалби от потребители срещу ChatGPT

Технологии

Във Франция „заваляха“ жалби от потребители срещу ChatGPT

Изкуственият интелект се сблъсква с нарастващ надзор от страна на регулаторните органи в Европа

Във Франция заваляха жалби от потребители срещу ChatGPT - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Френският регулатор на личните данни съобщи, че е получил две жалби за програмата с изкуствен интелект ChatGPT. Това се случва дни след като Италия блокира изцяло достъпа до чатбота, предаде АФП.

ChatGPT, създаден от американската фирма OpenAI, стана световен хит, като демонстрира способност да създава есета, стихотворения, анализи, да полага трудни изпити и дори да пише кодове за програмиране.

Преди дни обаче италианските регулаторни органи заявиха, че фирмата няма правно основание да се занимава с масово събиране на данни и поставиха под въпрос начина, по който се обработва събраната информация.

Това беше причина и другите европейските органи, включително тези на Франция, Ирландия и Германия, да се опитат да установят обща позиция относно ChatGPT.

Притесненията не се ограничават само до Европа - канадски регулаторен орган също заяви, че започва разследване на OpenAI.

Френският CNIL, считан за най-мощния европейски регулатор за защита на личните данни, заяви, че вече е получил две жалби, въпреки че все още не е започнало пълното разследване по тях.

Първата жалба е подадена от Зоуи Вилен от Janus International, според която, когато тя се е опитала да се регистрира за акаунт в ChatGPT, не е била помолена да даде съгласието си с общите условия за ползване или политиката за поверителност.

Друго оплакване идва от Дейвид Либо, разработчик, който пише в подаденото от него заявление, че се е натъкнал на невярна за себе си информация, разказана от чатбота.

„Когато поисках повече информация, алгоритъмът започна да си измисля истории за мен, чрез създаването на уебсайтове или организирането на онлайн събития, които бяха напълно неверни“, твърди той.

ChatGPT и други подобни програми се „обучават“, използвайки база данни и различа информация от интернет, като идеята е, чрез обобщената информация да дават отговори на задедените им въпроси и е съвсем възможно информацията, която споделят да бъде невярна, споделят експерти. От OpenAI заявиха, че тези недостатъци на технологията са почти невъзможни за последната версия на чатбота им, GPT-4.

Преди дни милиардерът и собственик на Tesla и Twitter, Елон Мъск се присъедини към стотици експерти, които призоваха за спиране на разработването на мощни системи за изкуствен интелект - ход, предизвикан от очерталата се в последните месеци надпревара между технологичните гиганти за разработването на все по-мощни технологии, базирани на ИИ.

След заповедта на Италия за забрана на чатбота, от OpenAI заявиха, че са „ангажирани със защитата на личните данни“ и смятат, че продуктът им е в съответствие със закона.

Анкети