Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Япония влиза в битката за производство на чипове: Влагат милиарди в местен стартъп за полупроведници

Технологии

Япония влиза в битката за производство на чипове: Влагат милиарди в местен стартъп за полупроведници

Япония влиза в битката за производство на чипове: Влагат милиарди в местен стартъп за полупроведници - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Правителството в Япония одобри допълнителни субсидии в размер на 590 милиарда йени (3,9 милиарда долара) за стратиращото предприятие за чипове Rapidus.

Азиатската държава си поставя цел да навакса изоставането в производството на полупроводници.

Според японският министър на икономиката Кен Сайто допълнителното финансиране ще помогне на Rapidus да закупи оборудване за производство на чипове и също така да разработи усъвършенствани процеси за производство на чипове.

19-месечният стартъп, базиран в Хокайдо, веднъж вече получи държавно финансиране, част от пакет, който гарантира субсидия за масово производство от страна на правителството в дългосрочен план, а идеята е компанията да стане конкурентно способна на лидерите Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics, пишат японските информационни агенции.

„Полупроводниците от следващо поколение, върху които Rapidus работи, са най-важната технология, която ще диктува бъдещето на японската индустрия и икономическия растеж“, обясни пред журналисти Сайто по време на редовна пресконференция в Токио. „Тази фискална година е изключително важна за Rapidus.“

Новото финансиране за стартиращото предприятие, в което участват множество японски технологични фирми, идва в момент, когато Япония се конкурира със САЩ и Европа за привличане на производители на чипове с милиарди държавна помощ.

Япония е предвидила милиарди долари за първата фабрика на TSMC в префектура Кумамото, както и за разширяването на Micron Technology в нейния завод в Хирошима, за да произвежда усъвършенствана DRAM.

Релокация: Гигантът в производството на чипове TSMC мести част от производството си в Япония

В момента Rapidus си партнира с изследователи от IBM, както и със собствени експерти по нанотехнологии и материали.

Анкети