Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Експерти отчитат съществен ръст на доброволно сключваните застраховки - над 20-30%

Застраховане

Експерти отчитат съществен ръст на доброволно сключваните застраховки - над 20-30%

Експерти отчитат съществен ръст на доброволно сключваните застраховки - над 20-30% - Tribune.bg
Снимка:

„Множеството катастрофични събития карат хората да се обърнат към застрахователна защита на своя дом. Животозастраховането също бележи значително покачване на интереса на потребителите, като това е най-динамично развиващата се линия на пазара. Подобрява се застрахователната култура на българина, но информираността на потребителите все още остава проблем“, това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Проучването "Застраховки "Домашно имущество" - нагласи и употреба 2024 г." се проведе за втора поредна година в онлайн среда в платформата "Моите пари", съвместно с Асоциацията на българските застрахователи. То дава интересен поглед към потребителските нагласи и информираност, относно застраховките за дома и по-специално на градското население в активна възраст.

66% от анкетираните отговарят положително на въпроса дали имат застраховка на жилището си към момента на провеждане на проучването. Високият процент се дължи на множеството катастрофични събития и бедствия, които са около нас, което накара хората да се замислят как могат да обезпечат този риск и как могат да го прехвърлят на някой друг. Доста голям процент избират да сключат тази застраховка доброволно. Имаме съществено покачване на доброволно сключваните застраховки - над 20-30% от хората, коментира Ангелов.

„От друга страна хората, които избират застраховката във връзка с ипотечен кредит, се замислят какво могат да добавят допълнително към тази застраховка, така че се забелязва и тенденция да се добавя допълнително покритие като например върху движимите вещи и оборудване, което не е включено по стандартна застраховка по ипотечното кредитиране“.

„Покачва се и цената, която хората са склонни да плащат като премия. Ако миналата година премията бе до 100 лева, то сега хората са склонни да плащат 150 лева, за да си осигурят едно надеждно покритие. Увеличената цена, която се плаща не се дължи на увеличение на тарифите на застрахователите“, подчерта експертът.

По думите му другият фактор, който е довел до по-големият брой сключени жилищна застраховка, е в засилената комуникация.

„Това довежда до подобряване на застрахователната култура на българина“, отчете Ангелов.

Един от основните мотиви да не се сключва имуществена застраховка, който се посочва в проучването, е съмнението, че ще се изплати обезщетение при настъпване на застрахователно събитие, но до голяма степен този мит е опроверган.

„Покачване на интереса към застраховането се наблюдава и в сферата на животозастраховането“, посочи Ангелов. Това е видно от премийния приход, който показва данни, че на годишна база това е най-динамично развиващата се линия на пазара. Традиционно расте два или три пъти повече от общото застраховане, но базата все още е по-ниска от добре познатите ни автомобилни застраховки.