Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Европейският транспортен клъстер: Българските превозвачи са изложени на риск и увеличение на застраховките

Застраховане

Европейският транспортен клъстер: Българските превозвачи са изложени на риск и увеличение на застраховките

Европейският транспортен клъстер: Българските превозвачи са изложени на риск и увеличение на застраховките - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейският транспортен клъстер излезе с отворено писмо до медиите, което е адресирано до служебния министър на финансите Росица Велкова. Поводът е изменения в Кодекса на застраховането, което според тях ще доведе до риск за превозвачите и увеличение на застраховката „Гражданска отговорност“. Също така отчитат, че подобен текст в законодателството няма в нито една друга държава-членка на Еврозоната, съобщава Tribune.bg.

Ето и цялото писмо:

Обръщамe се към вас по повод предложението на г-жа Росица Велкова, министър на финансите на Република България, за изменения в Кодекса на застраховането и налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация. Този законопроект излага на съществен риск българските превозвачи, ще доведе до чувствително увеличение на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, стойността на която може да достигне многократно над настоящата, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани.

В рамките на свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г., представители на Министерството на финансите нееднократно подведе със своите твърдения експертите – представители на бранша, заинтересовани страни и депутати. Твърденията им, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината.

По време на работната група в КИПИ, проведена на 26.01.2023г. министър Велкова пред браншови организации, КФН и редица народни представители навежда твърдения, че има потвърждение от ЕК, че ако предложените от нея текстове не бъдат гласувани България няма да бъде приета в Еврозоната.

Важно е да се знае, че подобен текст в законодателството няма в нито една друга държава-членка на Еврозоната. Видно от представените днес от Министерство на финансите до КИПИ електронни комуникации става ясни, че след края на работната група проведена вчера е изпратено запитване до служител на ЕИОПА и е получен отговорът днес от лице, неоторизирано да отговаря от името на ЕК нито от друг европейски орган имащ отношение към присъединяването на България към механизма ERM II. Всичко това подлага под съмнение всички нейни действия.

Решение на Европейския съд с № С-587/15 изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата „Зелена карта”, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на действителността.

Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министъра на финансите прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България. Това е форма на злоупотреба с власт и превишаване на правомощията и наподобява скандала в Европейския парламент с лобито в полза на Катар от декември миналата година.

С оглед на гореизложените факти, настояваме министър-председателя на Република България да потърси отговорност на министъра на финансите ф-жа Росица Велкова незабавно, а последната, ако има достойнство да подаде оставката си и да поеме отговорност за своите действия против българския национален интерес.

Анкети