Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Фалитът на „Евроинс Румъния“ може да струва около 1 млрд. евро

Застраховане

Фалитът на „Евроинс Румъния“ може да струва около 1 млрд. евро

Фалитът на Евроинс Румъния може да струва около 1 млрд. евро - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Фалитът на „Евроинс Румъния“ може да струва до 5 милиарда леи (1 млрд. евро). Това показват данните на съдебния ликвидатор - компанията CITR, която през последните три месеца е идентифицирала приблизително 60 000 потенциални кредитори в регистрите на Евроинс, съобщава Диджи24.

Според публикацията на румънската медия до момента са приети искове в размер на 600 милиона леи, но има и потенциални искове за 4,47 милиарда леи. Досега CITR е анализирала 1100 дългови извлечения, като е проучила над 350 000 документа. Ликвидаторът е изпратил за анализ договора, сключен със Застрахователното дружество ЕИГ Ре (EIG Re), чрез който са прехвърлени активи и парични средства от дружеството.

Според ликвидатора кредиторите на Евроинс са Застрахователният гаранционен фонд (FGA) с 2,14 млрд. леи, други застраховани с 1,52 млрд. леи, застрахователи и презастрахователи с 0,61 млрд. леи, банки с 0,59 млрд. леи и BAAR с 0,16 млрд. леи, предава БТА.

Към момента на откриването на производството по несъстоятелност на 9 юни тази година са били в сила над 2 милиона полици на Евроинс за гражданска отговорност. Към настоящия момент 1,6 милиона все още са валидни.

Съгласно последните законодателни промени застрахователните полици, издадени от Евроинс, ще бъдат валидни до 8 декември 2023 г. Пети февруари 2024 г. е последният ден на валидност на гаранционните застраховки.

Органът за финансов надзор оттегли разрешителното за функциониране на компанията Евроинс на 17 март 2023 г., а фалитът беше обявен от Букурещкия съд на 9 юни.