Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. След фалита на „Евроинс Румъния“: Правителството в северната ни съседка готви таван за цените на застраховка „Гражданска отговорност“

Застраховане

След фалита на „Евроинс Румъния“: Правителството в северната ни съседка готви таван за цените на застраховка „Гражданска отговорност“

Според местни експерти и медии съвсем скоро в страната се очаква драстично поскъпване на задължителната за шофьорите полица

След фалита на Евроинс Румъния: Правителството в северната ни съседка готви таван за цените на застраховка Гражданска отговорност - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Очаква се днес румънското правителство да одобри временно замразяване на цените на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, съобщава агенция Аджерпрес.

Мярката идва след като на 17 март Органът за финансов надзор (ASF) отне лиценза на „Евроинс Румъния“ и откри производство по несъстоятелност на компанията, назначавайки Застрахователния гаранционен фонд (FGA) за временен администратор на дружеството. „Евроинс Румъния“ има 2,8 милиона клиенти в страната и е най-голямата компания на местния пазар на застраховки „Гражданска отговорност“.

Обявяване на „Евроинс Румъния“ в неплатежоспособност ще бъде четвърти фалит в местния застрахователен сектор за период от осем години след този на компаниите „Сити иншурънс“, „Астра“ и „Карпатика“, припомнят румънски медии.

С проекта на решение на правителството се предлага временно замразяване за период от шест месеца на цената на застраховката „Гражданска отговорност“. Пределните цени ще бъдат на нивото, прилагано до 28 февруари 2023 г. , тоест преди публикуването на референтните тарифи от Органа за финансов надзор през март 2023 г. Таванът на цените на застраховките ще се отнася за договорите, сключени след влизането в сила на нормативния акт.

„Чрез прилагането на тази мярка се елиминира потенциалният негативен ефект от увеличение на цените, включително като последица от инфлацията“, се посочва в обосновката за правителственото решение, цитирана от Аджерпрес.

Същевременно в. „Адевърул“ пише днес, че на застрахователите в Румъния със закон ще бъде наложена специална вноска в Застрахователния гаранционен фонд, за да може той да се справи с фалита на „Евроинс Румъния“. Според експерти, цитирани от изданието, тази такса „ще изстреля в небето“ цените на застраховките „Гражданска отговорност“.

За да може Застрахователният гаранционен фонд да се справи с шока от фалита на „Евроинс Румъния“, парламентът иска бързо да промени законодателството, за да привлече пари в сметките на институцията, която трябва да плати стотици милиони евро. Всички тези промени в крайна сметка ще имат само един ефект, а именно - увеличение на тарифите на застраховката, твърдят източници от Органа за финансов надзор, цитирани от „Адевърул“. Според тях, заради специалната вноска към фонда, цената на застраховката може да скочи с около 20%, предава БТА.

Анкети