Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. По подозрения за укриване на данъци: В Индия разследват британския застраховател Aviva

Застраховане

По подозрения за укриване на данъци: В Индия разследват британския застраховател Aviva

По подозрения за укриване на данъци: В Индия разследват британския застраховател Aviva - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Индийските данъчни инспектори претърсиха офиса на животозастрахователния отдел на британския застрахователен гигант Aviva, който се намира близо до Ню Делхи. Като част от разследване за предполагаемо укриване на данъци са били иззети документи, лаптопи, като са разпивани и служители, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Инспектори от контролираната от индийското министерство на финансите, Генералната дирекция за разследвания на GST (данък върху стоките и услугите) – DGGI, отговорна за борбата с укриването на данъци в Индия, разговаряха и с главния изпълнителен директор на Aviva за Индия Асит Рат и с главния финансов директор Сонали Аталие.

В изявление от Aviva Life Insurance - Индия, без да съобщават подробности, потвърдиха, че инспекторите са посетили офиса им и подчертаха, че са в пълно сътрудничество с разследващите органи.

По информация на Ройтерс претърсванията на Aviva са част от по-широко разследване, включващо много застрахователи, които са заподозрени за най-малко 610 милиона долара неплатени данъци.

Твърди се, че компаниите са отчели комисионни за продажби над предписания от регулатора лимит като разходи за реклама и маркетинг и след това са поискали незаконно данъчни кредити.

Най-големият застраховател в Индия, държавната Life Insurance Corporation, получи известие за изискуеми 2,9 милиарда рупии (35 милиона долара) от DGGI през септември като част от разследването. По данни на регулаторният орган HDFC Life и Bajaj Allianz също са били подложени на проверка.

Сумата, за която се твърди, че Aviva е укрила данъци, все още не се съобщава.

Британската Aviva има 74% дял в Aviva Life Insurance в Индия, като останалата част е собственост на индийската Dabur Invest Corp. Животозастрахователният бизнес на Aviva има по-малко от 0,5% пазарен дял въз основа на събраните премии за първата година в Индия.

Анкети