Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Украйна и Marsh McLennan с програма за застраховане на зърнените доставки от страната през Черно море

Застраховане

Украйна и Marsh McLennan с програма за застраховане на зърнените доставки от страната през Черно море

Украйна и Marsh McLennan с програма за застраховане на зърнените доставки от страната през Черно море - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Световнията лидер в застрахователното посредничество и управление на риска Marsh обаяви сътрудничеството си с Украйна, банки и застрахователи в страната, целящо да предложи рентабилна застраховка за превози на зърно в Черно море.

Механизмът, който е наречен „Unity“ ще осигури до 50 милиона щатски долара в отделна застраховка за защита и обезщетение за военен риск. Публично-частното сътрудничество ще даде възможност за масивен износ на зърно от Украйна и ще подкрепи глобалната продоволствена сигурност, съобщиха от украинското правителство.

„Програмата „Unity“ ще позволи на Украйна да осигури жизненоважни хранителни доставки за света, като същевременно ще подкрепи украинската икономика, поддържайки Черно море отворено за международна търговия“, коментира министър-председателят на Украйна Денис Шмигал.

„Това партньорство между украинското правителство, Marsh McLennan и Lloyd’s of London е знак за доверие в нашата икономика и демонстрира, че Украйна е отворена за бизнес“, допълни той.

Освен Marsh McLennan и украинското правителство, в механизма участват и Агенцията за експортно кредитиране на Украйна, Ukreximbank, Ukrgasbank и DZ Bank. „Unity“ е насочен към предоставяне на достъпна застраховка, която подкрепя износа на зърно и други критични хранителни доставки от черноморските пристанища на Украйна в световен мащаб.

Ukreximbank, Държавната външнотърговска банка на Украйна и украинската държавна банка Ukrgasbank ще предоставят резервни акредитиви, всеки от които е потвърден от DZ Bank, за да подкрепи механизма, който от своя страна се подкрепя и от Министерството на икономиката на Украйна, предоставяйки на корабособствениците и чартьорите застраховка за военен риск при липса на застрахователни брокери. От своя страна правната кантора Norton Rose Fulbright предоставя консултантските си услуги.

Подобно на дружеството „As One“, стартирано за осигуряване на застраховка в рамките на вече несъществуващата Черноморска инициатива през юли 2022 г., Marsh ще разшири новото дружество Unity към клиенти на брокери, регистрирани в Lloyd's of London, за да предостави допълнителна подкрепа на текущите хуманитарни усилия и облекчаване на продължаващия натиск върху веригите за доставки и глобалната продоволствена сигурност.

„Marsh McLennan се ангажира да мобилизира нашия уникален опит в подкрепа на продоволствената сигурност и глобалната стабилност. Стартирането на този застрахователен механизъм ще бъде от особена полза за развиващите се нации, които купуват голяма част от зърното на Украйна и също така ще подпомогне бъдещите усилия за възстановяване и реконструкция на Украйна“, коментира Джон Дойл, главен изпълнителен директор на Marsh McLennan.

Анкети