Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Върховният съд на UK: Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота

Застраховане

Върховният съд на UK: Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота

Върховният съд на UK: Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че пътници имат право на обезщетение за отменен полет поради заболяване на персонал на авиокомпания.

Върховният съд се произнесе по дело, заведено срещу BA Cityflyer, филиал на British Airways. Делото е по жалба на двойка, чийто полет е бил отменен поради заболяване на пилота без да бъде осигурен негов заместник. Съдът постанови, че полетът е отменен заради заболяване на пилот преди работа, което не се счита за „извънредно обстоятелство“, което означава, че пътниците имат право на обезщетение.

Решението означава, че има потенциал за разглеждане на хиляди искове за обезщетения съобразно съществуващите закони. По принцип авиокомпаниите имат добра защита в подобни ситуации, ако могат да докажат, че отмяната е настъпила поради неизбежни извънредни обстоятелства.

В изявление на двойката, завела делото, след решението на съда, се казва, че това е „победа за хората, които са готови да се борят за възтържествуването на здравия разум и справедливостта срещу корпоративни гиганти, разполагащи с всякакви ресурси“.