Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Заради скъпите ремонти и липсата на обучени механици застраховките за електромибили скочиха драстично

Застраховане

Заради скъпите ремонти и липсата на обучени механици застраховките за електромибили скочиха драстично

Заради скъпите ремонти и липсата на обучени механици застраховките за електромибили скочиха драстично - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Повечето застрахователи независимо от държавата, в която оперират поддържат по-високи цени на полиците си за електромобили, спрямо тези за коли с ДВГ. Красноречив пример за тази тенденция е Великобритания, където през 2023 година цената на застраховките за EV скочиха с рекордните 50% спрямо тези за коли с ДВГ.

По данни на Асоциацията на застрахователите във Великобритания (ABI) исковете след инциденти за EV в страната са с между 25,5% и 35% по-скъпи в сравнение с тези на автомобилите на двигатели с вътрешно горене. Освен че ремонтът на електромобилите е значително по-скъп, но и отнема средно с 14% повече време, което също се отразява на премиите.

Неотдавна от застрахователната компания QBE направиха сравнение на средните разходи за ремонт и дните прекарани извън движение на електромобилите. Периодът на проучването обхвана годините между 2021 г. и 2023 г.

Обобщените данни показаха, че електромобилите са записали 50% по-високи разходи за ремонт и 10% по-дълъг престой в сервиза спрямо ДВГ автомобилите.

Конкретно за моделите на Tesla цифрите даже са значително по-високи - 93% увеличение на разходите за ремонт в сравнение с колите с ДВГ и 25% увеличение на времето за ремонт.

Един от най-големите застрахователи на Острова – Aviva обяснява, че по-високите цени за застраховане на електромобилите се дължи на усъвършенстваната им технология и по-сложните системи за безопасност, които изискват специализирани, както знания, така и оборудване за ремонт. Освен това по-високата им цена ги поставя в горната част на рейтинговите скали при оценка.

По последни данни в края на 2023 година застрахователните премии за електромобили във Великобритания са достигнали средно 1344 британски лири (приблизително 1570 евро). Но от бранша очакват ценовите нива да се понижат през идните години, тъй като разходите за ремонт ще намалеят паралелно с възстановяването на веригите за доставки, поевтиняването на частите за тези превозни средства и увеличаването на броя на обучените механици, които разполагат с необходимото оборудване.

Анкети