Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Застрахователен експерт: За 2 години над 10 пъти са скочили щетите от природни бедствия

Застраховане

Застрахователен експерт: За 2 години над 10 пъти са скочили щетите от природни бедствия

Застрахователен експерт: За 2 години над 10 пъти са скочили щетите от природни бедствия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„За съжаление бедствията стават все по-чести. Точно по същото време миналата година си говорихме за Карлово, малко след това за Поморие, след това беше Берковица. Сега е Царево. За съжаление ситуацията няма да се подобрява от гледна точка на климатичните промени. Ние следим и световната статистика. Над 10 пъти са повече загубите през последните две години от природни бедствия спрямо всички предходни години”. Това заяви в ефира на Нова тв генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

По думите ѝ има множество фактори, поради които хората да не се застраховат.

„Ние ги проучваме. Преди три години направихме национално проучване с въпроса дали хората имат застрахова, защо нямат, защо имат застраховка. Открихме някои интересни отговори. Оформиха се три мита, които съществуват в съзнанието на потребителите и които са устойчиви и с общи усилия трябва да преборим”, посочи тя.

По думите ѝ първият мит е, че хората смятат, че покриването на щети след бедствия е функция на държавата, което според Колчакова не трябва да бъде така.

„Хубаво е, важно е, че хората се уповават на държавата. Важно е тя да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички, които са загубили имущество. Това не е функцията на държавата, а на застрахователите“, допълни екстертът.

Вторият мит според изследването, цитирано от Колчакова е, че застраховките са скъпи и хората не могат да си ги позволят.

„Това не е лукс и не е вярно. Цената на застраховката на имущество се определя от това какво обезщетение очакваме и колко е вероятно да настъпи някаква щета по имуществото и колко скъп е имотът”, заяви Колчакова.

На трето място тя изтъкна вярването у хората, че застрахователите няма да ми платят нищо, защото принципно се опитват да не плащат.

„За имуществените застраховки процентът на отказаните застраховки е между 3 и 5 процента. Това са били претенции по рискове, които въобще не са били застраховани и затова застрахователят е отказал”, коментира още застрахователният експерт.