Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Застраховките на автомобили в САЩ поскъпват с около 14%

Застраховане

Застраховките на автомобили в САЩ поскъпват с около 14%

Застраховките на автомобили в САЩ поскъпват с около 14% - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

 Инфлацията в САЩ може и да започва да спада, но шофьорите ще бъдат изненадани от друго повишение – застраховките. Поскъпването ще е с близо 14%, посочва CBS.

Според анализ пълното каско на автомобила в началото на година струва 2 014 долара, като това е 13,7% повече от януари 2021 година. В някои градове, сред които Орландо, Тампа и Маями потребителите тази година ще плащат близо 3 000 долара.

По-високите разходи за застраховка идват, тъй като купувачите на автомобили се сблъскват с по-високи лихвени проценти по кредитите за автомобили, а и цените на автомобилите също са се повишили. Според експерти средната месечна вноска за нова кола сега е 717 долара, което с 37% повече от преди пет години.

Лихвените проценти могат да се повишат още повече, в зависимост от това как инфлацията се отразява на икономиката, каза анализаторът на Bankrate Кейт Девентър, цитирана от CNBC.

„Автомобилната застраховка е наистина важна част за вашия портфейл“, каза тя пред CBS MoneyWatch.

„Ако знаете, че лихвеният ви процент ще бъде по-висок, дори нищо да не се промени във вашето покритие, можете да подготвите бюджета си за това малко по-добре“, съветва тя.

Кой ще плаща най-много

Проучването на Bankrate изследва 25-те най-големи града в САЩ, за да определи къде шофьорите плащат най-много за автомобилни застраховки като дял от годишния си доход. Установено е, че шофьорите в Бостън и Сиатъл плащат най-малко, съответно около 1,3% и 1,4%. Шофьорите в Маями и Тампа, Флорида, са изправени пред най-високите разходи за застраховка на автомобили, съответно 5,5% и 5,2% от приходите си.

Като цяло застрахователната ставка на автомобила на водача се основава на възрастта и марката на превозното средство, шофьорското досие на лицето, града на пребиваване и други фактори, припомня Bankrate.  

Сред другите фактори, които оскъпяват автомобилната застраховка са: добавянето на тийнейджър към полицата, получаването на глоба за превишена скорост и осъждането за шофиране в нетрезво състояние.

Анкети