Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Актуализация: Мигрантите с работни визи във Великобритания ще взимат по-високи заплати

Анализи

Актуализация: Мигрантите с работни визи във Великобритания ще взимат по-високи заплати

Актуализация: Мигрантите с работни визи във Великобритания ще взимат по-високи заплати - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Изпадналото в затруднение консервативно правителство на Великобритания представи редица мерки, насочени към ограничаване на рекордните нива на редовна миграция, включително повишаване на прага на минималната заплата за издаване на виза за квалифицирани работници, предаде АФП.

Имиграцията ще бъде ключов въпрос на общите избори, които се очакват догодина и които понастоящем се очаква да бъдат спечелени от основната опозиционна Лейбъристка партия.

Премиерът Риши Сунак обеща да намали броя на новопристигащите, но статистическите данни, публикувани миналия месец, показаха, че нетната миграция към Великобритания е достигнала своя връх през 2022 г.

Службата за национална статистика (ONS) заяви, че броят на хората, пристигнали във Великобритания през миналата година, е бил със 745 000 повече от броя на напусналите.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли заяви, че планът му ще доведе до намаляване на броя на хората, пристигащи във Великобритания, с 300 000 души през следващите години.

"Стига толкова", заяви вътрешният министър пред парламента, докато излагаше предложенията си, които ще влязат в сила в началото на следващата година.

Клевърли заяви, че квалифицираните чуждестранни работници, желаещи да получат виза за Обединеното кралство, ще трябва да печелят 38 700 паунда (48 860 долара), в сравнение с 26 200 паунда - малко над една трета повече.

Той освободи от виза работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, където в момента има недостиг на персонал, отчасти заради Брекзит, но заяви, че те няма да могат да доведат зависими членове на семейството си.

Умело повиши минималния доход за семейни визи и потвърди ограниченията за чуждестранни студенти, които водят зависими лица.

Той също така потвърди, че Великобритания ще увеличи доплащането, което мигрантите плащат за достъп до държавната Национална здравна служба (NHS), с 66%, до 1035 паунда.

Критиците заявиха, че това на практика налага двойна такса на работниците мигранти, тъй като на служителите националните осигурителни вноски, които отиват за покриване на разходите за здравеопазване, се удържат от заплатите при източника.

Клевърли допълни, че правителството ще реформира "списъка с дефицитни професии", в който се посочват професиите, за които работодателите не могат да намерят достатъчно британски работници.

На последните избори през 2019 г. консерваторите спечелиха убедителна победа под ръководството на Борис Джонсън до голяма степен благодарение на обещанието да намалят броя на нетната миграция.

Партията многократно е обещавала, че напускането на Европейския съюз, с което се сложи край на свободното движение на хора от държавите-членки, ще позволи на Великобритания да си "върне контрола" върху своите граници.

Но редовната миграция рязко нарасна, откакто Великобритания официално напусна ЕС през януари 2020 г. През 2021 г. нетната миграция беше 488 000 души.

Данните на ONS засилиха натиска върху Сунак от страна на собствените му депутати да предприеме действия.

Торите, които са на власт от 2010 г., изостават значително от левоцентристките лейбъристи в проучванията на общественото мнение преди изборите, които трябва да се проведат до януари 2025 г.

Анкети