Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Управителят на Bank of England: Прибързано е да се мисли за намаляване на лихвените проценти

Банки

Управителят на Bank of England: Прибързано е да се мисли за намаляване на лихвените проценти

Управителят на Bank of England: Прибързано е да се мисли за намаляване на лихвените проценти - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Инфлацията ще завърши годината малко по-ниска от очакваното, но не много“. Това коментира гуверньорът на Английската централна банка ( Bank of England – BoE) Андрю Бейли пред финансовата комисия на Камарата на общините в британския парламент, предават медиите в страната.

Припомняме, че през последния месец Бейли многократно подчертава, че е твърде рано да се мисли за намаляване на лихвените проценти, като дори не изключва вероятността да се пристъпи към ново повишаване на лихвите в страната, ако има признаци, че инфлацията се оказва по-устойчива от очакваното.

„Загрижени сме за потенциалното запазване на инфлацията, докато преминаваме през остатъка от нашето придвижване до целевото ниво от 2 на сто. И мисля, че пазарът подценява това“, коментира той.

Бейли не веднъж е изказвал позицията си, че докато инфлацията е висока, няма нужда да се рискува.

Според управителят на BoE конфликтът в ивицата Газа е възможно да се отрази на инфлацията в страната и тя отново да се повиши.

Припомняме, че BoE задържа лихвените проценти за втора поредна среща този месец след 14 последователни повишения, за да се бори с темпа на инфлация, който достигна връх от над 11% през октомври 2022 г., преди да падне до 4,6% през октомври тази година.

Анкети