Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Bank of England замрази лихвените проценти

Банки

Bank of England замрази лихвените проценти

Bank of England замрази лихвените проценти - Tribune.bg
Снимка:

Bank of England (Английската централна банка) запази основния си лихвен процент на ниво от 5,25%, ден след като Федералният резерв също замрази разходите по заемите, докато глобалната инфлация се понижава, предаде АФП.

На предишното заседание на централната банка по паричната политика през септември финансовата институция вече беше запазила лихвения си процент стабилен, прекъсвайки поредица от 14 поредни повишения.

Въпреки това лихвеният процент във Великобритания остава най-високият от повече от 15 години, а годишната инфлация в страната е най-високата сред богатите държави от Г-7.

Управителят Андрю Бейли заяви, че е "твърде рано" да се мисли за намаляване на лихвите. Бейли се присъедини към петима политици, които гласуваха за пауза.

Останалите трима обаче призоваха за повишаване до 5,5%.

„През този месец запазихме лихвените проценти непроменени, но ще следим отблизо дали е необходимо по-нататъшно повишаване“, добави Бейли в изявление.

Това се случи дори когато Централната банка прогнозира, че икономиката на Обединеното кралство ще се задържи на едно ниво през следващата година, което е по-малко от прогнозата ѝ от август за растеж от около 0,5% през 2024 г.

Федералният резерв остави лихвените проценти в САЩ на 22-годишен връх за втора поредна среща, за да забави упорито високата инфлация, без да навреди на силната американска икономика.

В едно широко очаквано решение Фед запази основния лихвен процент по кредитите между 5,25% и 5,50%.

Очаквано: ФЕД остави лихвените проценти без промяна

Миналата седмица Европейската централна банка остави разходите по заемите в еврозоната непроменени, след като ги повиши на всяко от предишните си 10 заседания.

ЕЦБ: Трите основни лихвени проценти остават без промяна

Анкети