Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Австралия може да се сблъска с недостиг на газ след 2 г.

Анализи

Австралия може да се сблъска с недостиг на газ след 2 г.

Австралия може да се сблъска с недостиг на газ след 2 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Австралия, един от най-големите износители на втечнен природен газ, може да се сблъска с недостиг на газ след две години. Това се казва в доклад на Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите.

Очаква се гъсто населеното източно крайбрежие на страната да се сблъска с недостиг на газ през 2027 г., една година по-рано от очакваното досега. Това ще наложи втечненият природен газ, който традиционно се продава на спотовия пазар, да бъде пренасочен към местните потребители, се казва в доклада.

Понастоящем втечненият природен газ, който се произвежда от суровини от офшорни находища в северната част на страната, както и от проекти в Куинсланд, се доставя основно за Япония, Китай, Южна Корея и Тайван.

„Дългосрочните решения за предотвратяване на недостига на газ на пазара ще изискват редица политически и пазарни мерки“, се казва в доклада. „Те включват спешна необходимост от създаване на нови източници за добив и доставка на газ“, се посочва още в документа.

Австралия остава един от най-големите доставчици на втечнен природен газ в света, въпреки че през последните години губи позиции от САЩ и Катар.