Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Удължиха споразумението за доставка на природен газ между Азербайджан и Турция до края на 2030 г.

Енергетика

Удължиха споразумението за доставка на природен газ между Азербайджан и Турция до края на 2030 г.

Удължиха споразумението за доставка на природен газ между Азербайджан и Турция до края на 2030 г. - Tribune.bg
Снимка:
© АРХИВ/БГНЕС

Споразумението за доставка на природен газ между Азербайджан и Турция беше удължено до края на 2030 г.

Споразумения за доставка и обмен на природен газ бяха подписани между „Боташ“, Азербайджанската държавна петролна компания (СОКАР) и Азербайджанската компания за доставка на газ (AGSC), предаде Анадолската агенция.

Церемонията се проведе в Баку в рамките на 29-тото Международно изложение за каспийски нефт и газ с участието на турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар и азербайджанския министър на икономиката Микаил Джабаров.

Документите бяха подписани от генералния директор на „Боташ“ Абдулвахит Фидан и генералния директор на AGSC Лидия Салахова.

Фидан подписа и четири споразумения с ръководителя на СОКАР Ровшан Наджаф за доставка и обмен на природен газ.

„По време на пътуването ни до Баку предприехме нови стъпки, които ще залегнат в основата на Споразумението за сътрудничество в областта на природния газ, което подписахме с министъра на икономиката на Азербайджан г-н Микаил Джабаров в Истанбул миналия месец. Съгласно четирите споразумения, подписани между „Боташ“ и СОКАР, азербайджанският газ ще се транспортира до Европа и Нахичеван през Турция, а туркменският газ ще се доставя в нашата страна. Подписахме също така удължаване на споразумението за доставка на природен газ между „Боташ“ и Азербайджанската компания за газоснабдяване, което изтича тази година, до края на 2030 г.“, написа министър Алпарслан Байрактар в социалната мрежа X.

Договорът предвижда доставката на 3,5 млрд. куб. м газ годишно от находището „Шахдениз“, уточни съветникът на вицепрезидента на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР Виталий Бегларбеков.

„Съгласно удължения договор за доставка на азербайджански газ от находището „Шахдениз-1“, подписан днес между Азербайджан и Турция, обемът на доставките за Турция до 2030 г. ще бъде 3,5 млрд. куб. м годишно. Доставките на природен газ от първия етап на находището „Шахдениз“ за Турция започнаха през 2007 г. по газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум (БТЕ)“, каза той в интервю за местната агенция Report.

Предишното споразумение, валидно от четвъртото тримесечие на 2021 г. до края на 2023 г., предвиждаше доставки от първия етап на „Шахдениз“ в обем от около 3,7 млрд. куб. м годишно, припомни Бегларбеков.

„Шахдениз“ е едно от най-големите газокондензатни находища в света, разположено в азербайджанския сектор на Каспийско море. Договорът за дялово разпределение на добива от находището е подписан и ратифициран през 1996 г. През 2013 г. срокът на споразумението за разработване му е удължен от 2036 г. до 2046 г. В проекта участват BP (оператор - 29,99%), „Лукойл“ (19,99%), TPAO (19%), NİKO (10%), SGC Upstream (21,02%).