Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Президентът на Азербайджан очаква ръст в търсенето на азерски газ в Европа

Енергетика

Президентът на Азербайджан очаква ръст в търсенето на азерски газ в Европа

Президентът на Азербайджан очаква ръст в търсенето на азерски газ в Европа - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази очакванията си в събота, че търсенето на газ от неговата страна ще се увеличи през следващите години в Европа, тъй като броят на страните, в които се изнася тази стока, ще се увеличи от сегашните осем, предават световните агенции.

Алиев каза на пресконференция в столицата Баку след среща с грузинския премиер Иракли Кобахидзе, че вижда Тбилиси като надежден търговски партньор.

„Азерският газ се транспортира през територията на Грузия до няколко страни. Като цяло броят на страните, получаващи азербайджански газ, достигна осем и това не е ограничението. Броят на тези страни ще се увеличи в близко бъдеще. Търсенето на азербайджанските енергийни ресурси на европейския континент нарастват всяка година и ще продължат да растат“, подчерта Алиев.

По думите му Азербайджан има ресурси, възможности за финансови инвестиции и широки възможности за транзит.

„Нашите енергийни проекти ще гарантират енергийната сигурност на много страни, а Азербайджан и Грузия са два надеждни партньора тук“, каза той.

Алиев подчерта значението на развитието на транспортната инфраструктура в региона, по-специално на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс като привлекателна за много страни.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа чрез Трансадриатическия газопровод, който е неразделна част от Южния газов коридор.

Сред купувачите на азерски газ се нарежда и България. Освен това Азербайджан доставя газ на Унгария, Гърция, Грузия, Италия, Румъния, Сърбия и Турция.

Анкети