Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Банките у нас започнаха да вдигат лихвите по заемите и депозитите

Анализи

Банките у нас започнаха да вдигат лихвите по заемите и депозитите

Банките у нас започнаха да вдигат лихвите по заемите и депозитите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Банките у нас вече вдигат не само таксите, но и лихвите. От началото на ноември няколко финансови институции предприеха промени на лихвените условия както по отношение на кредитите, така и на депозитите, следвайки новата политика на Европейската централна банка, която от юли насам на няколко пъти вдигна ключови лихви.

Засега промените на лихвите у нас все още не са толкова мащабни, показва наблюдение на платформата за сравнение на банковите продукти „Моите пари“. Според БНБ до края на годината и през първото тримесечие на 2023 г. ще сме свидетели на по-осезаеми повишения.

През ноември  ЦКБ  повиши с 0,20 процентни пункта минималните равнища на лихвите по ипотечните кредити. В същото време банката промени политиката си по повод на отстъпките, които клиентът може да получи. Така да вземем за пример, банката дава опция за отстъпка в лихвата от 0,20 пр.п. на клиенти с издадена дебитна карта или осигуряващи се лица във фонд на ПОАД ЦКБ Сила. Същата отстъпка може да употребяват консуматори с годна застраховка в ЗАД Армеец или застраховки „ Живот “ и „ Злополука “ към ЗЕАД ЦКБ Живот.

ПИБ  промени методиката за формиране на лихвите по ипотечните кредити. От началото на ноември досегашната база за установяване на плаващите лихви е изменена - от лихвения %, основан на спестяванията, на нов индикатор, в чийто състав е включен едномесечния EURIBOR. На процедура това значи, че банката ще трансформира лихвата по към този момент отпуснат кредит всеки месец освен това със стъпка, която следва едномесечния EURIBOR. Промяната в методологията влиза в мощ единствено за новоотпуснати кредити. За към този момент отпуснатите кредити се резервира остарелия метод на лихвообразуване. Тези, които занапред считат да теглят заеми от ПИБ би трябвало да знаят, че през последните месеци EURIBOR - показателят, който отразява лихвите по депозитите в еврозоната - скочи неведнъж и от негативна големина към този момент надвишава 2% за 6-месечния и 12-месечния показател, а за едномесечния е над 1.4%. 

Промени в методологията на лихвообразуването предприе и  ДБанк . Досегашната методология, основана на 6М EURIBOR се заменя с нова, основана на междинните лихви по салда депозити със срочност от 1 ден до 2 години. Новата методология се ползва за всички новоотпуснати кредити. На клиентите с към този момент отпуснати кредити се дава опция за избор дали да останат на остарялата методология или да изберат новата, като предоговарянето е гратис. 

През октомври ОББ  вече увеличи с 0.11 процентни пункта лихвите по ипотеките, които предлага за нови клиенти. Освен това няколко банки подвигнаха лихвите по остарели заеми в евро, заради покачване на показателя EURIBOR, с който е вързана лихвата.

При потребителските заеми банките към този момент са по-пасивни, демонстрират наблюденията на " Моите пари ". Повечето банки обаче стопираха промоциите си от лятото, като само една банка удължи периода на съществуваща промоционална акция до края на годината -  Пощенска банка за продуктите си с стратегия Welcome.  

Само две банки за повишили лихвите по депозитите от началото на ноември. 

Инвестбанк  е вдигнала доходността по 12-месечните общоприети срочни депозити в левове и в евро с 0.10 процентни пункта. Така лихвите по тези депозити стават 0.80%.  Увеличени са лихвите и по 24-месечните дълготрайни депозити в левове и евро с 0.35 п. п., по този начин лихвите за този период стават 1.25%. А лихвите на онлайн депозита нараства с  0.05 п. п. за 12-месечните и с по 0.30 п.п. за 24-месечните и 30-месечните депозити.

ПроКредит Банк разгласи доста нарастване на лихвите по общоприетите срочни депозити като измененията са разнообразни в взаимозависимост от периода им. За 12-месечните покачването е с 0.70 п. п., при 24-месечните покачване с 0.80 п.п., а лихвите за 36-месечните депозити се трансформират от 0.15%  на 1.05%. 

Анкети