Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ЕЦБ ще продължи да вдига лихвите, въпреки че ще ощети икономиката

Анализи

ЕЦБ ще продължи да вдига лихвите, въпреки че ще ощети икономиката

ЕЦБ ще продължи да вдига лихвите, въпреки че ще ощети икономиката - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската централна банка ще продължи да повишава разходите за заеми, въпреки че икономиката на еврозоната се измъчва, тъй като позволяването на инфлацията да остане висока би било още по-болезнено. Това заявиха двама висши представителите на финансовата институция, предава Ройтерс.

От три месеца насам ЕЦБ повишава лихвените проценти с рекордно темпо и сигнализира за нови повишения, за да върне двуцифрената инфлация в еврозоната обратно до нейното целево ниво от 2 на сто.

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос и президентът на немската централна банка Бундесбанк - Йоахим Нагел коментираха, че тази политика включва негативни последици по отношение на икономическия растеж.

„Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че ние, Управителният съвет на ЕЦБ, няма да се откажем твърде рано и че ще продължим да напредваме с нормализирането на паричната политика – дори ако нашите затягащи мерки забавят икономическото развитие“, заяви Нагел по време на Германска банкова конференция – „Диалог с банковия надзор“. Той добави, че са необходими големи повишения на лихвите.

„Тъй като в ситуация, в която паричната политика излиза над нормалната лихвена крива, общите икономически разходи биха били значително по-високи“, посочи още той.

Луси Де Гиндос посочи, че политиката на ЕЦБ ще намали съвкупното търсене, както потреблението, така и инвестициите. По думите му „това е единственият възможен път напред, който имаме, защото ако не предприемем нищо, би било много по-лошо“.

Очаква се икономиката на еврозоната да се свие тази зима поради комбинация от по-високи разходи за енергия, по-слабо глобално търсене и по-високи разходи за заеми.

И двамата подкрепиха политиката на съкращаването на облигациите за трилиони евро, притежавани от ЕЦБ, които бяха натрупани чрез програмите за „количествени облекчения“ през последното десетилетие, когато инфлацията беше твърде ниска.

Де Гиндос каза, че това така наречено „количествено затягане“ трябва да се направи „с много предпазливост“, но може да започне, докато ЕЦБ все още повишава лихвите.

„Характеристиките и времето на нашето "количествено затягане", което може да се припокрива или не с процеса на нормализиране на лихвените проценти, ще бъдат обсъдени на заседанието на ЕЦБ през декември. Лично аз не виждам някаква наложителна последователност за това“, посочи Де Гиндос.

Финансовите пазари очакват ЕЦБ да продължи да повишава лихвените проценти до средата на следващата година, като средните прогнози са за връх на лихвените ставки (по депозитите) около 3% спрямо настоящите 1,5%.

Анкети