Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Bloomberg: ЕС обсъжда използването на замразени руски активи като обезпечение за финансиране на Украйна

Анализи

Bloomberg: ЕС обсъжда използването на замразени руски активи като обезпечение за финансиране на Украйна

Bloomberg: ЕС обсъжда използването на замразени руски активи като обезпечение за финансиране на Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Страните от Г-7 и ЕС обсъждат възможността за използване на замразени руски активи като обезпечение за финансиране на Украйна, съобщават източници на Bloomberg. Както съобщава Financial Times, такава идея е била изразена по-рано от Белгия.

Според Блумбърг вариантът е на ниво обсъждане и не е взето политическо решение. Поддръжниците на идеята смятат, че при всякакъв изход от руско-украинския конфликт Москва ще трябва да компенсира щетите на Киев, а ако откаже да го направи, може да се сблъска с претенции към замразените активи.

Възможно е да бъде създадена специална структура, която да изпълнява плана, пише Bloomberg. Тя ще емитира облигации с нулев купон, които ще бъдат обезпечени с отменим залог. Като цяло става дума за използване на над 250 млрд. долара от замразените активи.

ЕС и Г-7 обсъждат използването на замразените руски активи от 2022 г. насам. Според "Файненшъл таймс" САЩ настояват съюзниците да намерят начини за конфискуване на средствата, но Германия, Франция и Европейската централна банка виждат в това риск за финансовата стабилност. В същото време в началото на февруари Европейският съвет одобри предложението на Европейската комисия постъпленията от замразените руски активи да се използват за финансиране на помощта за Украйн

Анкети