Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Челопеч отново е на първо място с най-висока средна брутна заплата от 3398 лв. за 2022 г.

Анализи

Челопеч отново е на първо място с най-висока средна брутна заплата от 3398 лв. за 2022 г.

Челопеч отново е на първо място с най-висока средна брутна заплата от 3398 лв. за 2022 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Челопеч отново е на първо място с най-висока средна брутна заплата от 3398 лв. за 2022 г. Това обобщават експертите от Института за пазарна икономика в последното си проучване за размера на средната брутна работна заплата в страната.

Предимно малки общини с големи работодатели са в Топ 5 коментира в ефира на bTV икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

По думите хората в Челопеч получават най-високи заплати в страната, заради добивната и свързаната с нея преработваща промишленост.

Високи заплати се наблюдават и в общините, където са позиционирани предприятия от енергийния сектор – Козлодуй, Раднево, Гълъбово.

По думите в областния град е по-различно – там има всякаква заетост.

„В София са информационните технологии, дигиталния сектор – най-различни сектори и това трудно може да изпревари малкия град където всички са съсредоточени в големия работодател“, коментира Ганев.

Икономистът изтъкна, че изненадата от тяхното изследване се оказва до голяма степен община Кнежа, която се нарежда на трето място и изпреварва дори столицата.

„Този резултат се дължи на сектор земеделие и производството на олио, което имаше рекорди през 2022 г. в цената“, обясни Петър Ганев.

Той коментира, че в повечето общини работещите са 60-70% от населението, които получават трудов доход. В Кнежа обаче този процент е по-нисък – 40%, сочат данните. Високата заплата в Кнежа я получават по-малък дял хора от останалите региони.

Икономистът посочи още, че когато има трудови доходи в голям мащаб, това провокира по-голямо потребление в съответните общини.

По думите му някои от тези по-малки населени места привличат нови жители. Това се наблюдава основно по време на пандемията –  миграция от по-големите градове към по-малките. Но въпреки това в големия град има много повече възможности за работа, а също така основният фактор, който влияе на избора на местоживеене на хората е образованието. 

В някои области се наблюдава и засилена ежедневна миграция – пример за това са Перник и София, както и Пловдив, където също има голямо пътуване към индустриалната периферия.

Анкети