Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Франция напът да си върне световната лидерска позиция по производство на вино

Анализи

Франция напът да си върне световната лидерска позиция по производство на вино

Франция напът да си върне световната лидерска позиция по производство на вино - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Министерството на земеделието на Франция повиши прогнозата си за тазгодишното производство на вино, потвърждавайки, че страната отново ще заеме първото място сред световните производители, въпреки че някои основни производствени региони, включително Бордо, бяха засегнати от болести по лозята, съобщи „TVP World“.

В момента, в който гроздоберът във Франция е към своя край, министерството оценява тазгодишната реколта на 47,2 млн. хектолитра, което е повече от 46 млн. хектолитра, определени миналия месец, и сега е с 2% над миналогодишния обем. Един хектолитър се равнява на 100 литра или 133 стандартни бутилки вино.

Производството на вино се е увеличило в много региони, включително Шампан, където теглото на гроздовете е достигнало рекордно ниво, но е намаляло в Бордо, Лангедок-Русийон, Югозападния и Югоизточния регион, съобщи министерството. В Бургундия производството се изравни с рекорда, достигнат през 2018 г., особено при бялото вино, докато в Божоле производството се очаква да бъде на добро ниво въпреки някои бури с градушка, каза то.

За разлика от това в Бордо, въпреки че обемите за бяло вино са коректно определени, тези за червено са били засегнати от нападенията на маната в някои райони. Като цяло производството на вино в Бордо ще бъде с 15% по-ниско от средното ниво за периода 2018-2022 г., посочи министерството.

Франция, която изостана от Италия като най-голям световен производител на вино, е напът да си върне лидерството тази година, след като екстремни климатични условия и гъбични заболявания засегнаха сериозно италианските лозя.

30% спад в добивите на грозде в Италия – бялото вино Просеко е заплашено от изчезване

Очаква се през 2023 г. световното производство на вино да спадне до най-ниското си ниво от 60 години насам, което ще бъде засегнато и от слабите реколти в Испания и страните от Латинска Америка, съобщи във вторник Международната организация по лозата и виното (OIV).

Лошото време съсипа лозята: Производството на вино в световен мащаб удари дъното