Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Хвърлена ръкавица: Apple е под натиск да предостави резултати за ИИ

Анализи

Хвърлена ръкавица: Apple е под натиск да предостави резултати за ИИ

Хвърлена ръкавица: Apple е под натиск да предостави резултати за ИИ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Очаква се следващата седмица Apple да докаже, че не изостава, докато съперниците ѝ в технологичния свят напредват с изкуствения интелект.

Според анализатори ИИ и може би дори партньорството с OpenAI, създател на ChatGPT, вероятно ще бъдат водеща тема на започващата в понеделник годишна конференция за разработчици WWDC на Apple в Силициевата долина.

Конференцията е годишен празник за разработчиците, които създават приложения и софтуер за екосистемата на Apple, и главният изпълнителен директор Тим Кук ще работи усилено, за да ги убеди, че компанията е ключов играч в областта на изкуствения интелект, докато съперниците Microsoft и Google въвеждат иновации в бърза последователност.

Въпреки че Apple от години тихо включва функции на изкуствения интелект в своите iPhone, iPad и компютри Mac, тя все още не е затвърдила цялостната си стратегия и не е възприела генеративния изкуствен интелект в стил ChatGPT, който завладя света в края на 2022 г.

Цената на акциите на Apple се движи като на влакче в увеселителен парк от искрата на революцията на ИИ, но вярващите в компанията на Уолстрийт виждат в съобщенията от следващата седмица началото на нова глава за производителя на iPhone.

„WWDC е най-важното събитие за Apple от повече от десетилетие насам, тъй като натискът за въвеждане на генериращ стек от технологии с изкуствен интелект за разработчици и потребители е на преден план“, заяви старши анализаторът на Wedbush Equities Даниел Айвс пред АФП.

Според Айвс в центъра на съобщенията почти сигурно ще бъде актуализация на операционната система на Apple iPhone, в която се очаква ИИ да получи централна роля.

Той също така прогнозира „водещо“ партньорство с OpenAI, включващо ексклузивен чатбот, който може да бъде част от обновяването на много отслабения виртуален асистент Siri.

Тъй като Apple печели най-много пари от продажбата на iPhone и друг хардуер, интеграцията на ИИ вероятно ще се съсредоточи върху по-безпроблемното взаимодействие на нейните устройства и услуги, казва анализаторът на Creative Strategies Каролина Миланези.

„В крайна сметка за Apple е важно да накара хората да обновят своя iPhone“, каза Миланези.

„Ще видим дали Apple ще им даде убедителна причина да го направят.“

Според анализатора на Techsponential Ави Грийнгарт съперникът на Apple - Microsoft - е „хвърлил ръкавицата“, като е вкарал функции за генеративен изкуствен интелект в компютрите с Windows, за да предизвика лаптопите MacBook.

„Моментът е от решаващо значение за Apple“, казва старши анализаторът на Emarketer Гаджо Севиля.

Според него обявленията на WWDC ще бъдат „лакмус“ за способността на Apple да интегрира генеративен изкуствен интелект, подобен на ChatGPT, във всички свои устройства и услуги.

„Всяка грешна стъпка на Apple в този момент може да доведе до загуба на мястото ѝ на технологичен лидер, особено като се има предвид, че сега тя се намира между два гиганта в областта на изкуствения интелект с реални продукти и пътни карти за пускане на пазара, които продължават през следващите две години.“

В началото на тази година Apple изгуби мястото си на най-голямата компания в света по пазарна капитализация в полза на Microsoft, а лидерът в областта на AI чиповете Nvidia бързо се приближи до нея.

Главният изпълнителен директор Кук и неговите екипи вече изразиха намерението си да отговорят на предизвикателството на изкуствения интелект, като поставиха по-мощни и готови за изкуствен интелект чипове в последните версии на iPad и MacBook.

Според анализатори обаче голямото предизвикателство пред Apple е как да внедри технологията в своите продукти, без да отслаби силно пропагандираните от нея поверителност и сигурност на потребителите.

ИИ в стил ChatGPT се храни жадно с данни и Apple ще се постарае да се бори в надпреварата с ИИ, като същевременно спазва традиционната си позиция за защита на личните данни.

„Твърде големият контрол върху екосистемата на ИИ може да накара Apple да загуби позиции или да изостане, докато другите компании се движат бързо и правят пробиви“, казва Севиля.

Тъй като се движи напред, Apple няма друг избор, освен да се включи в надпреварата.

Компанията за проследяване на пазара Canalys прогнозира, че 16% от смартфоните, доставени в световен мащаб тази година, ще бъдат с възможност за използване на изкуствен интелект, като този дял ще нарасне до 54% до 2028 г.