Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Продажбите на Apple със спад в световен мащаб - изключение е Европа

Технологии

Продажбите на Apple със спад в световен мащаб - изключение е Европа

Продажбите на Apple със спад в световен мащаб - изключение е Европа - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Последните корпоративни резултати на технологичния гигант Apple показват, че продажбите са намалели на почти всички пазари по света, съобщава BBC.

От компанията съобщават, че търсенето на нейните смартфони е намаляло с повече от 10 % през първите три месеца на тази година, а общите продажби са спаднали във всеки географски регион с изключение на Европа, предава bTV.

Apple заяви, че като цяло приходите на компанията са намалели с 4% до 90,8 млрд. долара (72,5 млрд. паунда), което е най-големият спад от повече от година.

Въпреки това резултатите не бяха толкова лоши, колкото се очакваше, и цената на акциите на Apple се повиши в следборсовата търговия в Ню Йорк.

Компанията заяви, че данните са били изкривени от свързаните с Covid прекъсвания на доставките, които са довели до необичайно високи продажби през същия период на миналата година.

Apple очаква продажбите да се върнат към растеж през следващите месеци, като отбеляза предстоящите пускания на продукти и инвестициите в изкуствен интелект (ИИ).

Общите продажби на критичния по-голям китайски пазар спаднаха с 8 %.  Tим Кук се опита да успокои инвеститорите за състоянието на бизнеса във втората по големина икономика в света, като отбеляза, че продажбите на iPhone всъщност са се увеличили в "континентален" Китай.

Конкуренцията на този пазар се засилва от страна на местни съперници като Huawei.

Гил Лурия, старши софтуерен анализатор в DA Davidson, заяви, че компании като Huawei се справят добре в Китай, защото „това е местната марка“.

„Но по отношение на характеристиките, функционалността и престижа iPhone все още има предимство пред всеки друг телефон“, каза той в предаването Today на BBC.

„Така че всеки път, когато потребителите имат възможност да избират и разполагат с ресурси, те ще си купят iPhone - това не е по-различно в Китай.“

Проблемите на компанията, която преживява серия от спадове в продажбите през пет от последните шест тримесечия, са в контраст с по-широкия пазар.

В световен мащаб доставките на смартфони са се увеличили с 10 % през първите три месеца на годината, като са се увеличили след дълъг период на липса на положителни резултати, според изследователската фирма Canalys.

Лурия заяви, че за Apple не е имало „значителни подобрения на телефона“ от пускането на iPhone 12 преди почти четири години, „когато Apple въведе 5G свързаност, която принуди много потребители да обновят телефона“.

Анкети