Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. САЩ срещу Apple в мащабен съдебен процес за пазарния монопол на iPhone

Технологии

САЩ срещу Apple в мащабен съдебен процес за пазарния монопол на iPhone

САЩ срещу Apple в мащабен съдебен процес за пазарния монопол на iPhone - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Министерството на правосъдието на САЩ съди Apple за монопол на пазара със своя iPhone чрез задушаване на конкуренцията и налагане на прекомерни разходи на потребителите.

Делото, заведено едновременно от множество щати на САЩ, атакува Apple за това, че е спечелила стотици милиарди долари, създавайки монопол на пазара на смартфони, като блокира достъпа на конкурентите до хардуерните и софтуерните функции на iPhone

Дългоочакваното дело срещу Apple вижда компанията, основана от Стив Джобс през 1976 г., в сблъсък с Вашингтон, след като до голяма степен е избягала от контрола на правителството на САЩ в продължение на почти половин век.

Компанията се присъединява към Amazon, Google и собственика на Facebook Meta, също изправени пред антитръстови дела в Съединените щати.

Новината за делото изпрати акциите на Apple надолу с цели 3,75% на Уолстрийт днес.

В основата на делото са предполагаемите изключващи практики на Apple, които поставят строги и понякога непрозрачни условия към фирми и разработчици, които се стремят да достигнат до 136 милиона потребители на iPhone в САЩ.

Според делото тези правила и решения са предназначени да принудят потребителите на Apple да останат в екосистемата на компанията и да купуват по-скъп хардуер.

„Потребителите не трябва да плащат по-високи цени, защото компаниите нарушават антитръстовите закони“, каза главният прокурор Мерик Гарланд.

„Ако бъде оставена, Apple само ще продължи да укрепва своя монопол върху смартфоните“, добави той.

Apple отвръща на удара

Мащабното разследване разкри практики, които според прокурора правят Apple по-богата в ущърб на напредъка на иновациите и технологиите за потребителите.

В изявление Apple отхвърли основателността на съдебния иск, заявявайки, че е „неправилен по отношение на фактите и закона“.

Ако успее, делото ще "създаде опасен прецедент, давайки право на правителството да поеме тежка ръка при проектирането на технологиите на хората", добавиха от компанията.

Съдебният процес обвинява Apple в създаване на пречка за създаването на Super Apps, уеб портали, които биха могли да съществуват на iPhone и дават на потребителите други начини да получат услуги, като музика, снимки или филми.

Други големи технологични гиганти като Meta отдавна мечтаят да отворят такива супер-приложения на iPhone, който представлява приблизително половината от пазара на смартфони в Съединените щати.

Обвиненията също са насочени към портфейла на Apple, който е единственото приложение, разрешено на iPhone за достъп до технологията за извършване на безконтактни плащания в магазини.

Приложенията за съобщения също са "под лупа", като прокурорите обвиняват Apple, че затруднява потребителите да взаимодействат лесно с потребителите на телефони с операционната система Android, принуждавайки ги да купуват по-скъпото устройство iPhone.

Става дума също за смарт часовници, като Apple Watch е достъпен само през iPhone, а конкурентните смарт часовници имат много ограничена функционалност.

В жалбата се твърди, че тези нечестни практики се разпространяват и в други услуги като уеб браузъри, развлечения и дори автомобилни услуги.

През последните години Apple инвестира сериозно в популяризиране на услуги, както и в хардуер, докато търси начини да печели пари отвъд iPhone, който беше представен през 2007 г. и промени света на потребителските технологии.

Но растежът на продажбите на iPhone се забавя през последните години, увеличавайки натиска върху компанията да намери други източници на приходи.

Министерството на правосъдието посочи, че печалбите на Apple надвишават тези на всяка друга компания в Fortune 500 и че надхвърлят брутния вътрешен продукт на повече от 100 държави.

През 2023 г. Apple отбеляза глобални продажби от 383 милиарда долара и нетна печалба от 97 милиарда долара.

Разследването срещу Apple започна през 2019 г. по времето на администрацията на Тръмп.

Анкети