Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Новоизбраният президент на Аржентина: До 2 години ще се справя с високата инфлацията

Анализи

Новоизбраният президент на Аржентина: До 2 години ще се справя с високата инфлацията

Новоизбраният президент на Аржентина: До 2 години ще се справя с високата инфлацията - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Икомистът и ултралиберал Хавиер Милей спечели ожесточените президентски избори в Аржентина. Новоизбраният президент ще се сблъска с редица трудности, сред които най-сериозното предизвикателство е справяне с икономическите кризи в страната.

В интервю за радио „Континентал“ Милей категорично пое ангажимент в срок от максимум 2 години да овладее инфлацията в страната, която на годишна база достигна световен рекорд от 143%.

Годишната инфлация в Аржентина почти достигна рекордните 143%

„Ако днес намалим паричната емисия, този процес ще отнеме между 18 и 24 месеца, за да доведем инфлацията до най-ниските международни нива“, заяви Милей

Освен рекордната инфлацията от 143%, нетните резерви в чуждестранна валута са дълбоко в червено, спестителите се отказват от песото, а прогнозите за рецесия вече се материализират. По данни на Националната статистическа служба четирима от 10 аржентинци живеят в бедност, а анализаторите смятат, че е вероятна рязка девалвация на песото, предават световните медии.

Тревожно: Над 40% от живеещите в Аржентина са под прага на бедността

На този фон Хавиер Милей обещава икономическа шокова терапия за страната, която включва затваряне на централната банка, която според него „ограбва“ аржентинците и доларизация.

„Доларизацията ще е начинът да го направим. Валутата ще е тази, която аржентинците избират свободно. В крайна сметка ти се доларизираш, за да се избавиш от централната банка“, коментира новоизбраният аржентински президент.

Той подчерта, че възнамерява незабавно да вдигне контрола върху обменния курс, освен ако не се стигне до хиперинфлация.

„Първо трябва да решим проблема с краткосрочните дългови инструменти, издавани в песос от централната банка за подкрепа на местната валута, но на неплатежоспособно равнище“, заяви Милей.

Милей настоя също, че приватизационната му програма ще е мащабна и „всичко, което може да е в ръцете на частния сектор, ще бъде“.

В същото време хазната на страната е на червено, а над бъдещото правителство е надвиснал дълг от 44 млрд. долара към Международния валутен фонд.

„Надяваме се да работим в тясно сътрудничество с Милей и неговата администрация през следващия период, за да разработим и приложим солиден план, способен да защити макроикономическата стабилност и да засили приобщаващия растеж за всички аржентинци“, написа управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в социалната мрежа „X“, подчертавайки, че Аржентина преживява най-тежката си икономическа криза от повече от 20 години насам.

Анкети