Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономистът Хавиер Милей е новият президент на Аржентина

Парите

Икономистът Хавиер Милей е новият президент на Аржентина

Икономистът Хавиер Милей е новият президент на Аржентина - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Аржентина избра нов президент. Това е икономистът Хавиер Милей.

В момента южноамериканската държава е в много тежка ситуация - изплаща дълг от 44 милиарда долара на Международния валутен фонд, а инфлацията гони 150%.

Аржентинската криза: Инфлацията гони 150%, а икономиката агонизира

Годишната инфлация в Аржентина почти достигна рекордните 143%

Финансова инжекция: МВФ отпуска 7,5 млрд. долара на Аржентина

Аржентина ще избегне фалит: Подписва ключово споразумение за заем от МВФ

Милей е известен с радикалните си идеи. Той обещава затваряне на централната банка, премахване на националната валута и въвеждане на щатския долар.

В първата си реч Милей обеща бързи реформи за коригиране на икономика, затънала в криза. Инфлацията е 143%, валутните резерви са на червено и се очертава рецесия. Но той също така показа умереност и благодари на основните си консервативни поддръжници Маурисио Макри и Патриша Булрич.

„Фактът, че Милей каза, че е готов да разшири политическата подкрепа и също така благодари както на Макри, така и на Булрич, е положителен“, каза Мартин Кастелано, ръководител на изследванията на LatAm към Института за международни финанси (IIF).

Милей трябва да встъпи в длъжност на 10 декември, оставяйки съперника си Маса да ръководи икономиката в продължение на три седмици, анализаторите прогнозират нестабилно бъдеще със строго контролираното песо, което е готово за девалвация.

Хавиер Милей често е сравняван с бившите президенти на САЩ Доналд Тръмп и на Бразилия Жаир Болсонаро заради противоречивата си реторика. И двамата го поздравиха с избирането му като Тръмп написа, че новият президент ще „направи Аржентина велика отново!“.

Китай също поздрави новоизбрания президент на Аржентина за победата му и обеща да продължи да работи с латиноамериканската страна.

"Китай винаги е придавал голямо значение на развитието на китайско-аржентинските отношения от стратегическа и дългосрочна гледна точка", заяви говорителката на външното министерство Мао Нинг, поздравявайки Милей за победата му.

 

Анкети