Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Китай приоритизира борбата с младежката безработица

Анализи

Китай приоритизира борбата с младежката безработица

Китай приоритизира борбата с младежката безработица - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Младежката безработица се превърна в толкова наболял проблем в Китай, че тази седмица президентът Си Дзинпин заяви пред висши служители на Китайската комунистическа партия (ККП), че той трябва да стане „абсолютен приоритет".

За много анализатори това е сигнал, че реформите са били прокарани преди третия пленум през юли - партийно събрание, което често води до големи промени в икономическата политика.

По официални данни през април младежката безработица е била 14,7%, а през юни 11,8 млн. студенти ще завършат и ще излязат на пазара на труда.

До средата на 2023 г., преди властите да спрат да публикуват месечни данни, равнището на безработица се е покачило до безпрецедентните 21,3 %. Те възобновиха публикуването им през декември, след като коригираха метода на изчисление.

Хотелиерството и човешките ресурси доминираха на малката трудова борса в Шанхай, една от няколкото, организирани от местните власти.

„Трудно е да се намери работа, която да съответства на дипломата и стремежите ви“, каза пред АФП студент по информатика, един от малкото млади хора на панаира.

„Много студенти всъщност имат твърде високи очаквания“, отбеляза Джулия Шао, която набира персонал за верига ресторанти. „Те не харесват този вид основна работа. Те предпочитат луксозна работа“, добави тя.