Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кристалина Георгиева: Увеличават се рисковете за финансовата стабилност

Анализи

Кристалина Георгиева: Увеличават се рисковете за финансовата стабилност

Кристалина Георгиева: Увеличават се рисковете за финансовата стабилност - Tribune.bg
Снимка:
© Фейсбук

Перспективите пред световната икономика вероятно ще останат слаби в средносрочен план на фона на повишените рискове за финансовата стабилност, коментира управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщава „Политико“.

„Очакваме 2023 г. да бъде още една трудна година, като глобалният растеж ще се забави до под 3%, тъй като белезите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика ще натежат върху икономическата активност", заяви Георгиева на конференция в Китай.

„Дори при по-добри перспективи за 2024 г. глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8%“, каза тя.

„Ясно е също така, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили", каза Георгиева.

„Във време на по-високи нива на задлъжнялост бързият преход от продължителен период на ниски лихвени проценти към много по-високи лихвени проценти - необходими за борба с инфлацията - неизбежно поражда напрежение и уязвимост, както показват последните развития в банковия сектор в някои развити икономики. Политиците са действали решително в отговор на заплахите за финансовата стабилност, което е спомогнало до известна степен за облекчаване на пазарното напрежение“, каза тя.

„Но несигурността е висока, което подчертава необходимостта от бдителност“, добави Георгиева.

Тя също така предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която според нея „може да означава разделяне на света на съперничещи си икономически блокове – „опасно разделение“, което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни.

„Заедно тези фактори означават, че перспективите пред световната икономика в средносрочен план вероятно ще останат слаби“, каза тя.

Георгиева говори по време на втория ден на Китайския форум за развитие в Пекин. Тридневното годишно събитие е социален микс между политиката и бизнеса, на който се срещат членове на китайското Политбюро и десетки изпълнителни директори на западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

„За щастие, новините за световната икономика не са само лоши. Виждаме някои „зелени кълнове“, включително в Китай“, каза Георгиева, като добави, че Пекин ще допринесе за около 1/3 от световния растеж през тази година.

Анкети