Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Мартин Димитров: Влизането в еврозоната е критично важно

Анализи

Мартин Димитров: Влизането в еврозоната е критично важно

Мартин Димитров: Влизането в еврозоната е критично важно - Tribune.bg
Снимка:
© Фесйбук

Коментар на председателя на Комисията по икономическа политика и иновации в парламента и депутат от ДБ Мартин Димитров за Tribune.bg

Г-н Димитров, справи ли се в икономически план служебният кабинет?

Много ме притеснява служебният кабинет, защото те си избират теми, по които работят, а по други не правят нищо.

Как се справят с инфлацията?

Овладяването на инфлацията минава през овладяване на цените на енергоресурсите, тук частично имаме успехи  до момента. Проблем ни остават петролните продукти, бензинът и дизелът. Много е важно Европа да не изпадне в рецесия, най-вече Германия, каквито рискове има. Ако Европа не изпадне в рецесия, българският износ ще продължи дори да расте. Това също е много важен въпрос за нас.

Стъпките към еврозоната?!

Влизането в еврозоната е критично важно в тези години, в които са високи лихвите. В еврозоната лихвите за бизнеса и за гражданите са по-ниски, както и за държавата, когато взима кредити. И тук не знам дали служебният кабинет може да се справи с това предизвикателство?!

Бюджет за 2023 г. трябваше да се приеме, а след предсрочните избори НС ще се свика през април, най-вероятно?

Европейската комисия ще гледа резултатите ни точно към април.

Има ли опасност да закъснеем с бюджета?!

Въпросът е да не закъснеем, т.е. ако тази година успеем да хванем влака за еврозоната, ще бъде важно за всички кредитополучатели, ще има кредити при по-ниски лихви за домакинствата, бизнеса и държавата. Това ще помогне и за повече инвестиции.

Ще успеем ли и за Шенген?!

Сега Шенген много ме притеснява, защото не знам дали служебният кабинет има политическата сила и авторитет да го договори. 

Като че ли Австрия е неотстъпчива?

Австрия ми изглежда неотстъпчива. А за да отстъпи, трябва да види срещу себе си едно силно правителство с план за действие.

Виена ще ни подкрепи да получим 2 млрд. евро за оградата, но някой трябва да я укрепи?!

Да, точно така. А Шенген ще донесе големи ползи за гражданите и за бизнеса, ще донесе и по-голям Брутен вътрешен продукт, ако целият този износ върви по-бързо през Гърция и през Румъния. Бизнесът пресметна, че ползите ще са половин милиард, но според мен ще са по-големи, защото има преки и косвени ползи. Вече служебният кабинет не зная дали може да се справи с тази задача.

Интервю на Моника Гаджанова

Анкети