Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Министър Хинков: За да имаме медицински сестри заплатите в професията трябва да се повишат

Анализи

Министър Хинков: За да имаме медицински сестри заплатите в професията трябва да се повишат

Министър Хинков: За да имаме медицински сестри заплатите в професията трябва да се повишат - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Осигуряването на „атрактивно възнаграждение“ е основното условие за решаване на недостига на медицински сестри. Това заяви в НС министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

„Основният проблем пред човешките ресурси в здравеопазването в България е недостатъчният брой медицински сестри в цялата страна. За последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял почти 2 пъти - от 53 810 през 1990 г. на 28 827 през 2022 г. по данни на Националния център по обществено здраве и анализи и Националния статистически институт. За сравнение при лекарите за същия период дори се наблюдава леко увеличение от 28 497 през 1990 г. до 29 599 през 2022 г. при непрекъснато намаляващо население“, коментира той.

По думите на министъра през последните 20 години е налице трайна практика да се утвърждават повече места за студенти по „медицина“, отколкото за студенти по специалност „медицинска сестра“. След 2000 г. всяка година броят на завършващите лекари е по-голям от броя на завършващите медицински сестри.

„За оптималното функциониране на здравната система обаче е необходимо съотношението медицински сестри/лекари да е поне 2:1, съответно такова би следвало да бъде и съотношението на завършващите студенти“, заяви проф. Хинков в отговор на депутатски въпрос.

Според него основните идентифицирани проблеми при професията медицинска сестра са: ниското заплащане; свръхнатоварване на работното място и недобри условия на труд (това води до понижена ефективност, предоставяне на услуги с по-ниско качество и burn out синдром); недобър работен микроклимат поради липса на ефективно партньорство и равнопоставеност с останалите медицински специалисти в екипната работа; недооценяване и пренебрежително отношение от другите медицински специалисти, медиите и обществото (в основата на което стои наименованието в женски род и оттам феминизирането на професията с всички негативни последици от това ); липса на реална перспектива за кариерно развитие и разширяване на компетенциите им.

Според министър Хинков повишаването на трудовите възнаграждения на медицинските сестри е най-важната, но не единствена, стъпка за повишаване привлекателността на професията.

„Привличане и задържане на хора към професията „медицинска сестра“ може да се осъществи само при повишаване привлекателността на професията чрез полагане на систематични усилия за справяне с идентифицирани проблеми, повишаване имиджа и популяризиране на професията „медицинска сестра“, заявява здравният министър.

В същото време той предупреждава, че „без осигуряване на атрактивно възнаграждение обаче останалите усилия за подобряване на работния микроклимат не биха дали достатъчен резултат“.

Анкети