Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Moody’s изпрати предупреждение на САЩ, че кредитния рейтинг от AAA е изложен на риск

Анализи

Moody’s изпрати предупреждение на САЩ, че кредитния рейтинг от AAA е изложен на риск

Moodys изпрати предупреждение на САЩ, че кредитния рейтинг от AAA е изложен на риск - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

 

САЩ са една крачка по-близо до загубата на последния си перфектен кредитен рейтинг, след като Moody's Investors Service промени перспективата за дълга на страната на отрицателна в края на седмицата, след затварянето на пазарите.

Въпреки че този ход не означава автоматично, че ще понижи кредитоспособността на САЩ, се увеличават шансовете за това.

Дори перспективата за понижаване на рейтинга на САЩ може да навреди на инвестиционните портфейли на американците, да направи заемането на пари още по-скъпо за тях и да направи по-скъпо изплащането на дълговете на правителството, посочва CNN.

Тези ефекти вероятно биха били още по-болезнени, ако Moody's в крайна сметка понижи рейтинга на дълга на САЩ.

Намалената фискална сила на страната, обезсилена от крайно партийно отношение във Вашингтон, беше ключов двигател на действието, според изявление на Moody's.

„В контекста на по-високи лихвени проценти, без ефективни мерки на фискална политика за намаляване на държавните разходи или увеличаване на приходите, Moody's очаква, че фискалните дефицити на САЩ ще останат много големи, значително отслабвайки достъпността на дълга“, се казва в изявлението на кредитната агенция.

Представители на правителството на САЩ отблъснаха този ход, позовавайки се на ликвидността на държавните облигации на САЩ, наред с други фактори.

„Не сме съгласни с преминаването към негативна перспектива“, каза в изявление заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

„Икономиката на САЩ остава силна, а съкровищните ценни книжа са най-известният безопасен и ликвиден актив в света“, посочи той.

Moody's е единствената от трите големи агенции за кредитен рейтинг, която присъжда на САЩ изключителен рейтинг AAA, който поддържа от 1917 г.

Standard and Poor's понижи рейтинга на Съединените щати за първи път през 2011 г., след като тогава имаше таван на дълга.

През август Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на САЩ след последния дебат за тавана на дълга.

 

Анкети