Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Fitch постави САЩ под наблюдение за понижаване на рейтинга

Парите

Fitch постави САЩ под наблюдение за понижаване на рейтинга

Fitch постави САЩ под наблюдение за понижаване на рейтинга - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Рейтинговата агенция Fitch постави Съединените щати под наблюдение за възможно понижаване на рейтинга поради риск от неизпълнение на задълженията на фона на правителствената безизходица по отношение на повишаването на лимита на държавните заеми, предаде АФП.

От Fitch заявиха, че рейтингът ААА "отразява засилената политическа разединеност, която възпрепятства постигането на решение за повишаване или спиране на лимита на дълга" преди наближаващия краен срок.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че 1 юни е „датата Х“, когато правителството ще изчерпи парите си, което ще доведе до фалит с вероятни опустошителни икономически последици.

„Fitch все още очаква решение на проблема с лимита на дълга преди датата X“, се казва в изявление. "Въпреки това смятаме, че са се увеличили рисковете, че лимитът на дълга няма да бъде повишен или спрян преди датата „Х“ и следователно правителството може да започне да пропуска плащания по някои от задълженията си.“

Президентът на САЩ Джо Байдън участва от месеци в напрегнати преговори с републиканската опозиция в Конгреса, която заяви, че ще се съгласи да повиши лимита на заемите само в замяна на значително съкращаване на разходите.

Анкети