Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. На поправителен: Асен Василиев ще трябва да пренапише проектобюджета за 2024 г.

Анализи

На поправителен: Асен Василиев ще трябва да пренапише проектобюджета за 2024 г.

На поправителен: Асен Василиев ще трябва да пренапише проектобюджета за 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Партиите в Народното събрание ще върнат проектобюджета на Асен Василев на поправителен. Такива заявки дадоха те часове, след като финансовият министър представи публично план-сметката на държавата за следващата година.

От ГЕРБ бяха категорични, че числата на Василев в този им вид няма да бъдат подкрепени.

ГЕРБ категорични: Василев да си преработи бюджета, приходната част е неизпълнима

ДПС се обявиха за гаранции за финансиране на общините. От движението посочват, че ще подкрепят финансова рамка, единствено ако в нея „бъдат вписани изрично приоритетните проекти на всяка една община така, че да се повиши чувствително стандарта на живот на хората в населените места“.

„Възраждане“ заявиха, че ще гласуват „Против“, защото липсва яснота откъде ще дойдат приходите, които трябва да покрият разходната част.

Възраждане няма да потряпят бюджета на Асен Василев

От БСП посочиха, че не могат да гласуват със „ЗА“, защото е предвидено повишение на данъците. От партията, освен това не виждат мерки за демографската криза. Левицата няма против увеличението на капиталовите разходи, но настояват ясно да се опише как ще се разходват, за да няма съмнения за изтичане към определени кръгове.

„Има такъв народ“ обявиха, че няма подкрепят бюджета на Василев, защото вкарва държавата в пореден дефицит. Те се съмняват и във възможностите на финансовия министър: „Няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, защото той е изключително некадърен финансов министър. Това е трети глупав бюджет, който вкарва в държавата, и откакто е финансов министър, ние сме във финансов дефицит и инфлацията, тоест повишаването на цените на всичко е в пъти по-голямо и хората са в пъти по-бедни“, посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

На практика единствените, които застават зад финансовата рамка са от ПП-ДБ. Все пак оттам посочиха, че ще бъдат диалогични и ще изслушат всички гледни точки.

Очаква се бюджетът да бъде гласуван от депутатите до края на декември.