Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Най-големите финансови кризи през последните 40 години

Анализи

Най-големите финансови кризи през последните 40 години

Най-големите финансови кризи през последните 40 години - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Пазарите претърпяха огромни сътресения през последния месец. Те бяха предизвикани отчасти от два от трите най-големи банкови фалити в историята на САЩ. В това време  швейцарският кредитор Credit Suisse беше закупен от конкурента UBS Group AG, а сливането беше организирано от швейцарските регулатори.

Страховете от банковата „зараза“ остават и инвеститорите се притесняват, че глобалните икономики ще пострадат, ако ефектите от по-високите лихвени проценти засегнат повече кредитори. Ето кратко описание на някои от най-големите финансови кризи през последните 40 години:

КРИЗАТА НА S&L В САЩ

Над 1000 институции за спестявания и заеми (S&L) бяха унищожени в кризата, която се разрази през 80-те години на миналия век. Това доведе до 124 милиарда долара разходи за данъкоплатците.

Сътресението се коренеше в нестабилните заеми за недвижими имоти и търговски заеми, отпуснати от S&L, след като САЩ премахнаха лихвените тавани на техните заеми и депозити, което им позволи да поемат повече риск.

КРАХЪТ НА ОБЛИГАЦИИТЕ

След почти десетилетие на свръхнатоварен растеж, пазарът на нежелани облигации се срина в края на 80-те години на миналия век след поредица от повишения на лихвените проценти от Федералния резерв.

Майкъл Милкен помогна за популяризирането на финансовия инструмент, като мнозина го използваха като начин за финансиране на изкупувания с ливъридж. Но в крайна сметка предлагането изпревари търсенето и пазарът се срина. Милкен беше обвинен в нарушения и плати глоба от 200 милиона долара и излежа 22-месечна присъда в затвора.

МЕКСИКАНСКАТА КРИЗА НА ПЕСОТО

В изненадващ ход през декември 1994 г. Мексико девалвира своята валута, песото, след като дефицитът по текущата сметка на страната нарасна и нейните международни резерви намаляха. В крайна сметка страната получи външна финансова подкрепа от Международния валутен фонд и спасителна помощ от 50 милиарда долара от САЩ.

АЗИАТСКА ВАЛУТНА КРИЗА

Масовото изтичане на капитали от азиатските икономики в средата до края на 90-те години на миналия век оказа натиск върху валутите в региона. Това наложи правителствена подкрепа.

Кризата започна в Тайланд, където властите трябваше да девалвират тайландския бат, след месеци на опити да защитят фиксирането на валутата към долара. Това изтощи валутните резерви. „Заразата“ скоростно се разпространи и на други пазари в Азия, сред които Индонезия, Южна Корея и Малайзия.

Глобални органи, включително Международният валутен фонд и Световната банка, трябваше да се намесят със спасителни пакети на стойност над 100 милиарда долара за икономиките.

ХЕДЖ ФОНДОВЕ (високодоходни облигации)

Американският хедж фонд загуби повече от 4 милиарда долара за период от няколко месеца през 1998 г. след азиатската криза и последвалата финансова криза в Русия. Фондът имаше доста руски държавни облигации и понесе големи загуби, след като Русия просрочи дълга си и девалвира валутата си.

Федералната резервна банка на Ню Йорк помогна за посредничеството за спасяване на частния сектор в размер на 3,5 милиарда долара, а Федералният резерв намали лихвените проценти три пъти в последователни месеци.

ГЛОБАЛНАТА ФИНАНСОВА КРИЗА ОТ 2008 г.

Най-голямата финансова криза след Голямата депресия се корени в рискови заеми за нестабилни кредитополучатели, които започнаха да губят стойност, след като централните банки повишиха лихвените проценти в периода, водещ до кризата. Много компании бяха заели големи позиции в ипотечни облигации с висока доходност.

Кризата доведе до колапса на някои известни гиганти на Уолстрийт, включително Bear Stearns и Lehman Brothers, като и двамата имаха големи позиции в ипотечни ценни книжа. Провалът обхвана и застрахователния гигант American International Group, който се нуждаеше от 180 милиарда долара за спасяването си. Правителството на САЩ затвори Washington Mutual, което беше най-големият фалит на американска банка. „Голямата рецесия“, до която се стигна, беше най-лошият икономически спад от 70 години.

ЕВРОПЕЙСКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Подтикнат от финансовата криза от 2008 г., растящият дълг на някои от големите европейски икономики доведе до загуба на доверие в бизнеса в региона.

Гърция беше сред най-тежко засегнатите, тъй като нейните основни индустрии корабоплаване и туризъм бяха икономически чувствителни. Тя беше първата, която беше спасена от други икономики от еврозоната. Португалия, Ирландия и Кипър също бяха спасени от фалит, а безработицата скочи, особено в страните разположени по Средиземноморието.  

 

Анкети