Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Американски банки с призив към регулаторите за защита на всички депозити

Банки

Американски банки с призив към регулаторите за защита на всички депозити

В писмото от коалицията на средноголемите банки в страната пише, че тази мярка ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити

Американски банки с призив към регулаторите за защита на всички депозити - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Коалиция от средноголеми американски банки призова федералните регулатори в САЩ да гарантират в продължение на две години всички депозити на техните клиенти, дори и да са над обичайния лимит за гарантирани влогове, който е до 250 000 долара, за да избегнат „феномена на заразата“ след фалита на „Silicon Valley Bank“, съобщава агенция „Bloomberg“, цитирана от AFP.

„Тази мярка  ще спре незабавно отлива на клиенти на най-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити“, се казва в призива на средноголемите банки в САЩ, адресиран до регулаторните власти в страната, посочва БТА.

Фалитите на банките „Silicon Valley Bank“ и „Signature Bank“ породиха криза с доверието в банковия сектор. Много клиенти на сходни банки изтеглиха парите си, за да ги депозират в по-големи банки, като „JPMorgan Chase & Co“ или „Bank of America“, възприемани като прекалено големи, за да не ги подпомогне държавата в случай на криза.

През седмицата банка „First Republic Bank“, която обслужва основно заможни клиенти, преживя срив на акциите на борсата с 80%.

„Каквото и да е общото състояние на банковата индустрия, доверието бе подкопано за всички банки, освен за най-големите“, пише в писмото коалицията от средноголеми банки.

От коалицията призовават банковия регулатор, Управлението за федерален резерв и министърката на финансите Джанет Йелън да възстановят доверието. Групата от банки предлага да финансира гореспоменатата мярка, като увеличи вноските, които вече изплаща на банковия регулатор за гарантиране на депозитите.

Същевременно стана ясно, че холдингът на Уорън Бъфет - „Berkshire Hathaway“, е провел дискусии с високопоставени представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън относно банковата криза, предава Ройтерс, като се позова на запознат със случая източник.

Анкети