Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Опит за съживяване на икономиката: Китай намалява процента на банковите резерви

Анализи

Опит за съживяване на икономиката: Китай намалява процента на банковите резерви

Опит за съживяване на икономиката: Китай намалява процента на банковите резерви - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Китайската централна банка ще намали референтния коефициент за размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв, за да "заздрави основите" на буксуващото икономическо възстановяване на страната.

Втората по големина икономика в света изпитва затруднения, откакто в края на миналата година се отказа от изолационистката си политика на нулев ковид, като намаляващото търсене в чужбина и ниското вътрешно потребление се прибавят към бавно развиващата се криза в ключовия сектор на недвижимите имоти, предаде АФП.

Управляващата Комунистическа партия досега се въздържаше да използва широкомащабни стимули за подпомагане на растежа, като вместо това предпочиташе редица по-целенасочени мерки.

Китайската народна банка (КНБ) заяви, че от днес ще намали нормата на задължителните резерви с 0,25 % до около 7,4 %.

За последен път Китай намали RRR през март, а този последен ход е третият път, в който централната банка намалява основния лихвен процент в рамките на няколко седмици.

Последното намаление на RRR изключва банките, които вече са въвели коефициент от пет процента, съобщиха от КНБ.

Тя добави, че тази политика ще „затвърди основите на икономическото възстановяване и ще поддържа разумна и достатъчна ликвидност“.

„Понастоящем икономическите операции в Китай поддържат възстановяването си... и социалните очаквания продължават да се подобряват“, се посочва в изявлението на финансовата институция.

„Ще прилагаме разумна парична политика точно и ефективно... и ще тласкаме икономиката към ефективно качествено подобрение и разумен количествен растеж.“

Днес се очаква Китай да публикува редица ключови икономически данни, които според анализаторите ще покажат скромно подобрение спрямо предходните месеци.

По данни на Националното статистическо бюро активността на фабриките в Китай се свива за пети пореден месец през август, но се повишава в сравнение с показателите за юли.

Правителството си е поставило за цел да постигне икономически растеж от около пет процента за тази година, което би представлявало едно от най-лошите постижения от десетилетия насам, като се изключи периодът на пандемията.

Международният валутен фонд прогнозира 5,2% ръст на БВП на Китай през тази година.

Анкети