Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. На косъм: Китайската строителна корпорация Country Garden е избегнала фалит

Имоти

На косъм: Китайската строителна корпорация Country Garden е избегнала фалит

На косъм: Китайската строителна корпорация Country Garden е избегнала фалит - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Изпадналата във финансови затруднения китайска строителна компания Country Garden е извършила многомилионни плащания на лихви по два неизплатени заема, като по този начин едва е избегнала първия си фалит, съобщи "Блумбърг".

През август фирмата заяви, че не е в състояние да извърши плащанията на стойност 22,5 млн. долара и получи 30-дневен гратисен период.

Този гратисен период трябваше да изтече във вторник или сряда, но компанията плати лихвите.

Country Garden заяви пред АФП, че няма коментар относно погасяването, за което съобщиха и китайските медии.

Един от най-големите строителни предприемачи в Китай, Country Garden е натрупал дългове, оценявани на 1,43 трилиона юана (196 млрд. долара) до края на 2022 г., а миналата седмица отчете загуба от 48,9 млрд. юана за първите шест месеца на годината.

По-рано фирмата съобщи, че е получила одобрение от кредиторите за удължаване на крайния срок за изплащане на ключови облигации на стойност 3,9 млрд. юана, за да й се даде време да се възстанови финансово.

Ако тази сума не беше изплатена, компанията щеше да бъде изправена пред перспективата да стане най-голямата китайска фирма за недвижими имоти, изпаднала в неплатежоспособност, след конкурента Evergrande през 2021 г.

Компанията обаче все още не е на чисто, тъй като през следващите седмици трябва да бъдат изплатени още заеми.

Проблемите с паричните потоци на Country Garden разпалиха опасения, че тя може да се срине, което ще има последици за китайската икономика, която вече страда от рекордно високата младежка безработица, свитото потребление и по-широката криза в сектора на недвижимите имоти.

Миналата седмица Moody's допълнително понижи кредитния рейтинг на компанията с три степени - от Caa1 на Ca, което означава, че задълженията са „силно спекулативни и вероятно са в състояние на неизпълнение или са много близо до него“.

Този ход е резултат от „ограничената ликвидност на фирмата и повишения риск от неизпълнение, както и от вероятните слаби перспективи за възстановяване на облигационерите на компанията“, заяви рейтинговата агенция.

Според Moody's компанията „не разполага с достатъчно вътрешни парични източници, за да посрещне предстоящия падеж на офшорните си облигации“.

Анкети