Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Определиха кой фактор ще тласка инфлацията нагоре в световен мащаб

Анализи

Определиха кой фактор ще тласка инфлацията нагоре в световен мащаб

Определиха кой фактор ще тласка инфлацията нагоре в световен мащаб - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Очаква се повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления да окажат глобално въздействие върху селското стопанство.

Според ново проучване на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK) повишените средни температури могат да доведат до повишаване на годишната инфлация при храните с до 3,2% годишно и на общата инфлация с до 1,18% годишно до 2035 г.

В проучването учените са разгледали как климатичните фактори, като високи температури и екстремни валежи, са повлияли на инфлацията в исторически контекст, но не са направили отделен анализ на това кои хранителни продукти вероятно ще бъдат най-засегнати.

„Разглеждайки над 27 000 наблюдения на исторически данни, установихме, че повишаването на температурите може да доведе до повишаване на цените на хранителните продукти, особено в горещите региони и сезони“, казва д-р Макс Коц, един от авторите на изследването.

„При бъдещите климатични условия тези въздействия могат да станат големи - приблизително 1-3 процентни пункта годишно върху инфлацията на храните до 2035 г., което застрашава целите за ценова стабилност на централните банки като ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията под 2%“, добави той, цитиран от „Евронюз“.

Същевременно общата инфлация може да се повиши средно с 0,32-1,18% пункта всяка година в световен мащаб, сочи проучването.

Покачващите се или нестабилни цени застрашават икономическото и човешкото благосъстояние, както и политическата стабилност, се отбелязва в доклада, като се цитира, че по данни на ООН кризата с разходите за живот през 2021-2022 г. е тласнала към бедност допълнителни 71 млн. души по света.

Инфлацията, обусловена от климата, засяга както богатите, така и бедните страни

Очаква се глобалното затопляне да повлияе на инфлацията на хранителните продукти и на общата инфлация както в страните с високи, така и с ниски доходи.

Инфлацията се повишава при покачване на температурите, като това се случва най-силно през лятото и в горещите региони на по-ниски географски ширини, където ще се запази през цялата година. Поради тази причина, според проучването, световният юг, особено Африка и Южна Америка, ще бъдат засегнати в по-голяма степен.

Същевременно по високите географски ширини се наблюдава силна сезонност, като пикът е през лятото.

Според доклада повишаването на средната месечна температура с 1 градус по Целзий оказва влияние върху цените за период до една година, подобно на излишните дъждове, но въздействието върху цените е краткотрайно, само когато произтича от излишната суша.

В проучването е разгледано отблизо изключително горещото европейско лято на 2022 г., когато горещините и сушата са оказали широкообхватно въздействие върху селското стопанство и икономиката.

„Оценяваме, че екстремно горещото лято на 2022 г. е увеличило инфлацията при храните в Европа с около 0,6%. Бъдещото затопляне, прогнозирано за 2035 г., би засилило въздействието на подобни екстремни явления с до 50%“, добави Коц.

Анкети