Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Оптимистично: ОИСР повиши прогнозата за световната икономика за 2023 г.

Анализи

Оптимистично: ОИСР повиши прогнозата за световната икономика за 2023 г.

Оптимистично: ОИСР повиши прогнозата за световната икономика за 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© ОИСР

ОИСР повиши прогнозата си за световната икономика за 2023 г., но намали прогнозата за растежа през следващата година, тъй като повишаването на лихвените проценти, целящо ограничаване на инфлацията, оказва влияние, съобщава АФП.

Очаква се световната икономика да нарасне с 3,0 процента през тази година, което е увеличение спрямо прогнозата от 2,7 процента, представена в юнската прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Но според прогнозата на Организацията световният растеж ще остане "под средното ниво" и ще се забави до 2,7% през следващата година - в сравнение с 2,9% в предишната прогноза.

"След по-силното от очакваното начало на 2023 г., подпомогнато от по-ниските цени на енергията и повторното отваряне на Китай, се очаква глобалният растеж да се забави", заяви ОИСР."Въздействието на по-строгата парична политика става все по-видимо, доверието на бизнеса и потребителите се понижи, а оживлението в Китай избледня."

Централните банки по света рязко повишиха разходите по заемите в опит да укротят потребителските цени, които рязко се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

"Прогнозите са, че през 2023 г. и 2024 г. инфлацията постепенно ще се забави, но ще остане над целите на централните банки в повечето икономики", заяви ОИСР.

Миналата седмица Европейската централна банка повиши основния лихвен процент до рекордно високо равнище, но намекна, че това може да е последното ѝ повишение, а Федералният резерв на САЩ се очаква да спре собствената си кампания в сряда.

Увеличението на потребителските цени в САЩ и еврозоната отслабна, но остава доста над двупроцентните цели на Фед и ЕЦБ, а цените на петрола се повишиха през последните седмици.

В четвъртък решения за лихвените проценти ще вземат и Английската централна банка и нейните колеги в Норвегия, Швеция и Швейцария.

"Дори ако лихвените проценти не бъдат повишени допълнително, ефектите от предишните повишения ще продължат да се проявяват в икономиките за известно време", заяви ОИСР.

Според нея разходите за заеми за компаниите и домакинствата са се увеличили, а условията за кредитиране са се затегнали.

"В някои страни вече се наблюдава нарастване на процента на просрочените заеми и кредитни карти и увеличаване на корпоративната несъстоятелност", заяви ОИСР.

Кризата в регионалните американски банки през март и продажбата на европейския банков гигант Credit Suisse показват, че "остават рисковете" по-високите лихвени проценти да "предизвикат напрежение във финансовата система", предупреждава докладът.

ОИСР също така предупреди, че "по-рязко от очакваното забавяне на растежа в Китай е допълнителен ключов риск, който би засегнал растежа на производството в целия свят".

Втората по големина икономика в света изпитва затруднения през тази година след тригодишни ограничения заради Covid и огромни дългове в сектора на недвижимите имоти.

ОИСР намали прогнозата си за Китай, като растежът през тази година ще бъде 5,1%. Той ще се забави до 4,6% през 2024 г., което е с 0,5 процентни пункта по-малко от предишната прогноза.

Въпреки че повиши прогнозата си за най-голямата икономика в света - САЩ, ОИСР отбеляза, че растежът в САЩ ще се забави от 2,2% през 2023 г. до 1,3% през следващата година.

Въпреки че икономиката на САЩ "досега се оказа неочаквано устойчива на рязкото повишаване на основните лихвени проценти", ефектите от по-строгите финансови условия "се очаква да стават все по-видими", заяви ОИСР.

Организацията понижи прогнозите си за еврозоната, като предвижда растеж от 0,6% през тази година и 1,1% през 2024 г., тъй като германската икономика изпитва затруднения.

Прогнозите за растежа на Япония бяха повишени с 0,5 процентни пункта до 1,8% за 2023 г., но понижени с 0,1 пункта до 1,0% за 2024 г.