Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Петко Николов: Стратегическата цел на България е да изпълни условията за членство в еврозоната до края на 2024 г.

Анализи

Петко Николов: Стратегическата цел на България е да изпълни условията за членство в еврозоната до края на 2024 г.

Въвеждането на еврото у нас ще бъде съпроводено с конкретни мерки за защита на потребителите, коментира служебният министър на икономиката

Петко Николов: Стратегическата цел на България е да изпълни условията за членство в еврозоната до края на 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Присъединяването към единната европейска валута е сред основните приоритети на страната. Въвеждането ѝ ще бъде доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България“. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на откриването на международната конференция на тема „Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната?“. Той изтъкна, че страната ни ще направи голяма крачка напред в своята интеграция и ще участва в процеса по формиране на паричната политика в ЕС.

„С присъединяването на България към Eврозоната ще станем част от общност, в която над 340 милиона граждани на 20 държави членки на ЕС използват еврото като национална валута. Членството в най-развития паричен съюз в света носи значителни ползи в икономически, социален и репутационен аспект“, подчерта д-р Петко Николов.

По думите му стратегическата цел на България е да изпълни условията за членство в Еврозоната до края на 2024 г., след което да въведе еврото като национална валута. Сред действията, необходими за постигането на тази цел, той посочи спазването на бюджетна дисциплина и намаляването на инфлацията до нива, сравними със страните с най-ниска инфлация в Еврозоната. По думите на икономическия министър покриването на критерия за инфлация остава предизвикателство за България и подчерта, че за постигането му са необходими усилия.

Сред ползите за България министърът на икономиката открои повишаването на кредитния рейтинг на страната след приемането на еврото. „Единната валута ще намали транзакционните разходи за бизнеса, което ще подпомогне външнотърговския стокообмен, ще има положителен ефект върху чуждестранните инвестиции“, каза още той.

По неговите думи в условия на възникнала криза, силната европейска парична политика разполага с инструментите да овладее инфлацията в държавите от Еврозоната и да я поддържа на ниско равнище. Същевременно с това, Европейската централна банка осъществява надзор над банковата система и по този начин гарантира нейната устойчивост.