Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Експерт: Кредитирането у нас е леко ускорено, хората се стремят да купят имот преди влизането ни в еврозоната

Имоти

Експерт: Кредитирането у нас е леко ускорено, хората се стремят да купят имот преди влизането ни в еврозоната

Експерт: Кредитирането у нас е леко ускорено, хората се стремят да купят имот преди влизането ни в еврозоната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Кредитирането запазва темпа си, дори е малко по-ускорено в сравнение с миналата година. Това каза в интервю за БТА Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ), в коментар на ситуацията на кредитния пазар в средата на годината.

Тя посочи, че фактор да се движи този пазар е и очакването за влизането ни в еврозоната. Освен това много хора продължават да виждат в покупката на имот начин да запазят стойността на парите си от инфлацията.

„Има забавяне на сделките като брой, това се усети още от миналата година, но като обем кредити нивото е същото, дори по-високо“, каза Мария Петкова.

Според нея в изискването си към банките да прилагат шест показателя при отпускане на кредити Българската народна банка (БНБ) взема превантивни мерки. По думите й тези рискови политики вече съществуват и се прилагат от банките, някъде дори по-консервативно.

„Моето очакване е, че до края на годината нивата на лихвите по кредитите ще се запазят или ако има промяна, тя ще е незначителна за съществуващи клиенти. Предложенията на банките към нови кредитополучатели ще се запазят на нивата, които са в момента, а те са много ниски. Мотивацията на клиентите да купят сега, защото не знаят какво ще се случи след влизането ни в еврозоната, също ще е водеща“, посочи експертът.

Етикети: кредитиране (50)