Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Проблемите с електричеството в Тайван заплашват глобалния пазар на чипове

Анализи

Проблемите с електричеството в Тайван заплашват глобалния пазар на чипове

Проблемите с електричеството в Тайван заплашват глобалния пазар на чипове - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Тайван, световният лидер в производството на полупроводници, е изправен пред енергийна криза. Тзи проблем води до опасения за глобалните доставки на чипове.

Един от водещите производители е тайванската компания TCMS, която работи основно в страната.

Релокация: Гигантът в производството на чипове TSMC мести част от производството си в Япония

Производството на полупроводници изисква много енергия и електричество, но на фона на сериозните енергийни проблеми на острова се пораждат все повече опасения, предават световните медии.

Домакинствата и бизнеса в Тайван бяха засегнати от 3 мащабни прекъсвания на електрозахранването през последните седем години, но наа острова имаше множество по-малки прекъсвания през последната година.

През април само в Северен Тайван са били регистрирани многократни прекъсвания на електрозахранването в рамките на три дни.

Според официални данни през 2022 г. е имало общо 313 инцидента с прекъсване на електрозахранването. Голямо прекъсване на електрозахранването през тази година засегна повече от 5 милиона домакинства, докато друго масивно прекъсване на тока през 2017 г. засегна почти 7 милиона домакинства.

„Тайван има както енергиен дефицит, така и, което е още по-важно, дефицит на електроенергия“, каза Джоузеф Уебстър, старши сътрудник в Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет.

Повече от 97% от енергийните нужди на Тайван се внасят и идват предимно от въглища и газ. Голямата зависимост от други държави прави острова уязвим към прекъсвания на енергийните доставки, казаха експерти пред CNBC, цитирани от световните медии.

Въпреки че прекъсванията се дължат отчасти на остаряла мрежа, кризата с електроенергията е до голяма степен резултат от занижените цени на сметките за електроенергия в Тайван, което стимулира търсенето и води до недостиг на доставки, добави Уебстър.

Докато Тайван наскоро повиши цените на електроенергията с 15% за големите промишлени потребители, цените за битово потребление остават непроменени.

Днешните сметки за електроенергия са по-евтини от тези, които са били преди 20 години, според икономическото министерство на Тайван. Междувременно световните цени на суровините скочиха.

В резултат на това Taiwan Power Company или Taipower трупа загуби. Държавната компания отчете загуба преди данъци от 6,3 милиарда долара през 2023 г., след като през 2022 г. беше регистрирана още по-голяма загуба.

„Taipower губи пари, което също поражда опасения за потенциални прекъсвания на електрозахранването както за индустрията на полупроводниците, така и за цялата тайванска икономика“, Мишел Брофи, директор изследвания в платформата за пазарно разузнаване AlphaSense.

От една страна, с покачването на цените на електроенергията за фирмите за полупроводници, по-високите разходи се очаква да бъдат прехвърлени на потребителите, според Брофи.

Тайванска компания за производство на чипове за полупроводници разкри, че ще прехвърли увеличенията на разходите към клиентите, за да защити маржа на печалбата на компанията.