Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Китай инвестира 47 млрд. долара в най-големия досега фонд за чипове

Парите

Китай инвестира 47 млрд. долара в най-големия досега фонд за чипове

Китай инвестира 47 млрд. долара в най-големия досега фонд за чипове - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Китай е вложил над 47 млрд. долара в най-големия инвестиционен фонд за чипове в страната, тъй като Пекин се стреми към самостоятелност в ключовия сектор за производство на полупроводници.

Полупроводниците са незаменима част от съвременната икономика, като се използват във всичко - от кухненски уреди и мобилни телефони до автомобили и оръжия.

Индустрията за производство на чипове все по-често попада под кръстосан огън, тъй като Съединените щати и Китай се борят за технологично превъзходство, а отношенията между двете най-големи икономики в света се влошиха през последните години.

Тъй като Вашингтон се опитва да откъсне китайските компании от веригите за доставки, които им осигуряват достъп до модерни американски технологии, Пекин вложи милиарди в развитието на местни производители на чипове.

Китайското министерство на финансите, както и множество държавни банки и други предприятия са инвестирали 344 млрд. юана (47,48 млрд. долара) в третата фаза на Националния инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми, според информация, публикувана от доставчика на бизнес данни Tianyancha.

Третият етап на фонда е по-голям от предишните два взети заедно.

По-ранната фаза планираше да инвестира 12,9 млрд. юана в производителя на полупроводници Yangtze Memory Technologies Co., съобщи „Блумбърг“ миналата година.

Според Tianyancha Министерството на финансите на Китай е най-големият акционер в последния етап на фонда, а държавни компании от Шанхай, Пекин и южния технологичен център Шънджън също инвестират.