Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Проучване на ЕЦБ: Европейците с ниски доходи трудно плащат разходите за жилище

Анализи

Проучване на ЕЦБ: Европейците с ниски доходи трудно плащат разходите за жилище

Проучване на ЕЦБ: Европейците с ниски доходи трудно плащат разходите за жилище - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Проучване на ЕЦБ показва, че повече от една четвърт от домакинствата с ниски доходи очакват забавяне на плащанията по ипотечните си кредити през следващите месеци, съобщава „Евронюз“.

Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) все повече европейци с ниски доходи очакват да закъснеят с плащането на основни сметки през следващите месеци поради повишаването на лихвените проценти, наемите и разходите за комунални услуги.

„Способността на домакинствата да посрещат разходите си, свързани с жилището, и плащанията по ипотечните кредити е източник на безпокойство, особено за домакинствата с по-ниски доходи“, пишат изследователите в статия от Икономическия бюлетин на ЕЦБ, представяща моментна картина на „жилищната тежест на домакинствата“ в 11-те най-големи икономики от еврозоната.

Откакто ЕЦБ започна да повишава лихвения процент през юли 2022 г., общите жилищни разходи са се увеличили с 6% за преките собственици, но с 12% и 9% съответно за ипотечно кредитираните и наемателите, разкрива докладът на Омирос Кувавас и Десислава Русинова.

През януари 2024 г. домакинствата са плащали средно по 765 евро на месец за общи разходи, свързани с жилището, включително комунални услуги (като газ, електроенергия и вода), поддръжка на жилището и разходи за наем или ипотека, се посочва в доклада.

Разходите за жилище заемат около 40% от доходите на наемателите, 35% - на ипотечно кредитираните лица и 20% - на собствениците на жилища. В същото време хората с най-ниски доходи, на които се налага да наемат жилището си, плащат около половината от месечната си заплата за разходи.

Хората с ипотека срещат най-много трудности

От трите основни категории, тези, които имат ипотечен кредит, са изправени пред най-големи разходи поради повишените лихвени проценти, като средната им месечна вноска надхвърля 1100 евро.

Повишаването на лихвените проценти се отрази и на пазара на наеми. Повишаването на разходите по заемите спря новите инвестиции, а на пазара на наеми, който и без това изпитваше недостиг на свободни жилища, цените съответно се повишиха.

Според ЕЦБ в разгледаните 11 държави наемодателите плащат средно над 800 евро, докато собствениците на жилища се доближават до цена от 500 евро на месец, което се дължи главно на нарастващите разходи за поддръжка на жилищата. Разходите за комунални услуги напоследък намаляват.

От 11-те държави разходите за жилище се оказаха най-високи в Ирландия - приблизително около 900 евро на месец без ипотечните кредити, но повече от около 1200 евро, ако се включи вноската по ипотеката.

Жилищните разходи са втори и трети по големина в Германия и Австрия, като възлизат на около 750 евро (900 евро с ипотеките). Хората в Гърция и Португалия имат най-ниски жилищни разходи от 11-те държави.

Когато разходите за жилище се разглеждат като съотношение към доходите на домакинствата, Австрия се оказва най-скъпата страна - 29% (33%, ако в изчисленията се включат ипотеките) от доходите отиват за такива разходи.

Как се увеличава рискът от забавяне на плащанията

Нарастващите доходи на домакинствата до голяма степен компенсират нарастването на разходите за жилище през последните няколко години, въпреки че винаги е имало някои домакинства с ниски доходи (между 5 и 10 % от 50 % от най-нископлатените), които са закъснели с плащанията си през предходните месеци. Сега обаче прогнозният индекс на ЕЦБ показва, че очакванията им за следващите месеци са се влошили.

„Делът на домакинствата, които очакват да направят закъсняло плащане през следващите три месеца, се е увеличил значително сред домакинствата с по-ниски доходи“, се казва в доклада.

Съотношението на лицата с ниски доходи, които очакват да закъснеят с плащанията си за комунални услуги или наем през следващите три месеца, нарасна от 15% на повече от 20%, а при закъснелите ипотечни плащания се увеличи почти двойно до 30%.

Въпреки че инфлацията в еврозоната намалява, очакванията са големи, че ЕЦБ ще започне да намалява исторически високия си лихвен процент през юни, което ще донесе известно облекчение на пазара на имоти, като позволи на инвестициите да се увеличат и да доведат до по-широк избор на имоти, което ще позволи в крайна сметка да се смекчат разходите за ипотеки и наеми.

Анкети